المران وأنت مصاب بالفشل الكلوي

Stig Mølsted, Seniorforsker, Ph.d, fysioterapeut

 

ستيج مولستيد ، باحث أول، أخصائي علاج طبيعي حاصل على الدكتوراه

Fysisk træning kan være med til at forebygge og behandle en række sygdomme som type 2 diabetes, hjertesygdomme og visse kræftformer.

Effekter af træning er også blevet undersøgt hos patienter med kronisk nyresvigt. Forskning har vist, at træning til patienter, som er i dialysebehandling, også har positive virkninger for dem. Den tydeligste effekt af træning er på patienters livskvalitet. Men træning kan også være med til at vedligeholde eller forbedre patienters fysiske funktionsniveau. Det er for eksempel de ting, du kan i din hverdag, som at gå på trapper, rengøring, havearbejde, indkøb osv. Træning kan også have andre positive effekter på andre sygdomme, som man kan have samtidig med, at man har nyresvigt.

Den fysiske træning kan man lave, mens man bliver behandlet med dialyse eller på andre tidspunkter.

Nogle synes, det er en fordel at træne, mens man bliver behandlet med dialyse, da man så ikke skal bruge så meget tid på træningen på andre tidspunkter.

Andre finder det mere oplagt at træne, når de ikke er i dialyse, da det rent fysisk giver en større frihed til bevægelser og hvilke træningsøvelser, man kan lave.

Uanset hvor du vælger at træne, er det sikkert at træne efter en instruktion. Som alle andre personer uden nyresvigt, skal du, der har kronisk nyresvigt, undgå at falde og komme til skade under træning.