1. Er rygestop noget for dig?

Merete Mærsk, Psykolog, Kræftens Bekæmpelse

Lige nu har du måske ingen planer om at ændre vaner. Men måske tænker du af og til over, hvordan du skal gøre, hvis du en dag vil holde op med at ryge? Eller måske er du bare nysgerrig på, hvad et rygestop indebærer? Filmen her prøver at give dig svaret på nogle af dine spørgsmål.

Nydelsen ved at ryge

De fleste, der ryger, oplever nydelse ved at ryge. Det er, som om cigaretten bare hører med: Den er med til at give hygge … afslapning … og belønning. Den kan være med til at strukturere hverdagene. Mange synes også, at rygning hører med, når følelserne svinger. Tobak kan virke som noget, der kan være svært, nærmest uoverskueligt, at undvære.

Når rygetrangen melder sig

De fleste rygere har oplevet ikke at kunne ryge, selv om de havde lyst til det. Måske har de opholdt sig et sted, hvor rygning ikke kunne lade sig gøre. Måske ønsker de at ryge mindre eller har ligefrem i en periode været holdt helt op. Ligegyldig hvad, kan det være ubehageligt at opleve rygetrang uden at kunne tilfredsstille den. Ligesom det på den anden side føles rart at tage en cigaret og tilfredsstille rygetrangen.

Fordelene ved at holde op med at ryge

Mange rygere forbinder rygning med livskvalitet. Men de fleste, som stopper, oplever en endnu bedre livskvalitet. De er gladere og mindre stressede. En vigtig grund til det er, at de slipper for de modsatrettede tanker om rygningen. Det er slut med at forhandle med sig selv, om man skal ryge eller ej. De føler sig lettede og roligere uden tobakken. De er fri for at opleve rygetrang uden at kunne tilfredsstille den. De har vundet en sejr over sig selv. Kroppen bliver sundere, fungerer bedre og får mere energi. Den glæde opvejer for de fleste savnet af tobak, som ind imellem kan dukke op - især den første tid efter, at man er stoppet.

Dine erfaringer med rygestop

Hvis du tidligere har forsøgt at stoppe med at ryge, så skal du huske på, at hvis du har dårlige erfaringer med at være røgfri, så stammer de sikkert fra perioder, hvor du manglede nikotin, hvor du havde abstinenser og endnu ikke havde ændret dine vaner. Efter en periode, hvor du er røgfri vil det opleves meget anderledes og bedre.

Hvad er dine grunde til at holde op?

Det kan hjælpe dig, hvis du overvejer dine grunde til at ryge – og dine grunde til at ville stoppe. Hvornår nyder du rygningen særlig meget? Hvad er det, der føles særlig godt? Hvad ville du især savne, hvis du stoppede? Hvad ville ulemperne være, hvis du stoppede? Og på den anden side: Hvilke grunde er der til at blive røgfri? Hvad ville du opnå? Hvordan ville det føles?

Vent ikke - gå blot i gang!

Måske tænker du, at din rygetrang skal være væk, før du giver dig i kast med et rygestop. At hvis du virkelig var motiveret, så ville du ikke længere have lyst til at ryge. Men følelser er sammensatte. Derfor giver det ikke rigtig mening at vente på, at motivationen kommer, og rygetrangen forsvinder. De fleste vil i starten både have lyst til at ryge videre - og til det, du ønsker at opnå ved at stoppe. Undertiden er den ene følelse stærkere end den anden. Andre gange fylder de næsten lige meget. I filmene om rygestop her på Helbredsprofilen, kan du få hjælp til at tackle overgangen fra at være ryger til at blive eksryger.