3. Sæt dato for dit rygestop – og forbered dig

Merete Mærsk, Psykolog, Kræftens Bekæmpelse

Du kan godt beslutte dig for at holde op med at ryge, selv om du stadig er i tvivl. Det bedste, du kan gøre, er at fastsætte en dato for dit rygestop.

Vælg en god dato for dit rygestop

Når du fastsætter en dato for dit rygestop, skal det helst være i en periode i dit liv, hvor du på forhånd ved, at du ikke bliver udsat for stress. Eller hvor du ved, at du ikke vil have ekstra svært ved at stå imod rygetrangen. Undgå for eksempel eksamensperioder eller store fester. Du ved bedst, hvornår din rygetrang er størst.

Sæt kryds i kalenderen – og gå så i gang med at planlægge dit rygestop.

Hvad er fordelene ved at holde op med at ryge?

Som noget af det første kan du gennemtænke, hvorfor du ønsker at holde op med at ryge. Tænk på alle fordelene ved at holde op. Det kan for eksempel være:

  • Du får flere penge til andre ting
  • Det er godt for dit helbred
  • Dine omgivelser vil sætte pris på at slippe for din røg
  • Dine børn eller børnebørn slipper for at indånde røg
  • Du undgår at lugte af tobak
  • Du slipper afhængigheden af tobakken

og måske ser du selv endnu flere fordele ved at stoppe?

Skriv fordelene ned og hæng dem op!

Skriv gerne alle fordelene ned. Hæng papiret op et sted, som du ser dagligt, for eksempel på køleskabet, en køkkenlåge, på badeværelset. Du ved selv hvor. Når du går i gang med dit rygestop, kan du kigge på sedlen, når du har brug for at holde fast i, hvorfor du ønsker at holde op med at ryge.

Hvem kan støtte dig?

Hvem kan støtte dig i din beslutning om at blive røgfri? Fortæl gerne om dit rygestop til familie og venner. De kan være gode støtter for dig gennem forløbet.

Hvad kan ellers støtte dig undervejs? Måske vil du forære dig selv en ting, når du har været røgfri et stykke tid Det kan også motivere dig til at holde fast i beslutningen.

Hvilken rådgivning vil passe dig?

Tænk også over, hvilken form for rådgivning, der ville passe dig. Er det kommunens rygestoptilbud? Stoplinien? E-kvit? Rygestopmedicin? – eller en kombination af flere af tingene?

Hvad kan ellers hjælpe dig?

På Stoplinien.dk kan du teste, hvor afhængig, du er af cigaretter. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, om rygestopmedicin måske er den rette løsning for dig.

Andres erfaringer med rygestop kan også være en stor hjælp. Søg i bøger, søg viden på nettet, eller tilmeld dig måske en Facebookgruppe med rygestop som emne.

Der er ikke kun én måde at gøre det på. Brug nogle af de mange gode råd til at sammensætte DIT rygestop.