8. Hold fast i dit rygestop

Merete Mærsk, Psykolog, Kræftens Bekæmpelse

Når du er stoppet med at ryge, gælder det om at holde fast. Det kan være en god idé at føre dagbog over dit rygestop – eller i det mindste skrive dine vigtige erfaringer ned.

Dine erfaringer med rygestop

Skriv dine vigtige erfaringer med rygestop ned. Det kan være forskellige ting som:

  • De positive oplevelser med rygestoppet: Bedre økonomi, bedre lugtesans, bedre smagssans, bedre kondition.
  • Hvad har været svært, og hvordan er du kommet igennem kriserne?
  • Hvad var det, der fik dig til at holde fast?
  • Hvilke strategier har virket godt, når du ville lade være med at ryge?

Nedskrevne erfaringer kan hjælpe dig, når du har rygetrang

Når rygetrangen banker på, kan det være svært at huske alle erfaringerne, fordi rygetrangen fylder så meget. Forbered dig derfor på forhånd og beslut, hvad du vil gøre, hvis du får rygetrang i en given situation.

Pas på overmod

Det kan være risikabelt at tro, at du nu har så meget kontrol over dit rygestop, at du godt kan ryge til en enkelt fest eller begivenhed. Det er typisk sådan, at folk begynder at ryge igen.

Strategi mod rastløshed

Mange bliver rastløse og har svært ved at finde ud af, hvad de skal bruge hænderne og energien til, nu hvor cigaretterne ikke længere er der. Hold derfor hænder og hoved beskæftiget.

Ros dig selv!

Husk også at give dig selv et skulderklap, fordi du stadig er røgfri. Du er ved at befri dig selv og dine omgivelser fra en rigtig dårlig vane.

Selv om du har haft vanen i lang tid, er du godt på vej til at droppe den. Det er rigtig svært at ændre vaner. Alene dét er en sejr. Og du er ved at opfylde og nå det, du gerne ville opnå ved at blive røgfri.

Vær altid opmærksom på risikosituationer

For mange eksrygere er risikosituationer stadig risikosituationer i meget lang tid fremover. Men du bliver stolt, glad og lettet, når du klarer det. Det er det bedste, du kan gøre for din krop.