Åndenød

Birgit Elzer, sygeplejerske

Åndenød er en ubehagelig fornemmelse af ikke at kunne få luft nok. Selv om du føler, at du ikke får luft nok, er det ikke altid tilfældet. At få voldsom åndenød er ofte forbundet med angst og frygt for at blive kvalt og frygt for, at man dør. Hvis du får åndenød eller forværring af din åndenød bør du altid tale med en læge.

Referat af filmens indhold:

Åndenød er en ubehagelig fornemmelse af ikke at kunne få luft nok. Selv om du føler, at du ikke får luft nok, er det ikke altid tilfældet. At få voldsom åndenød er ofte forbundet med angst og frygt for at blive kvalt og frygt for, at man dør. Tilstande som smerter og forstoppelse kan forværre åndenød. Angst kan i sig selv give åndenøde, og åndenød kan i sig selv forværre angst. Hvis du får åndenød eller forværring af din åndenød bør du altid tale med en læge.

Det er vigtigt for dig selv og også for dine pårørende at vide, hvad I skal gøre, hvis du får åndenød.

Former for åndenød

Åndenød kan både være akut og kronisk. Hvis du har kronisk åndenød, kender du tilstanden og ved, hvordan du skal forholde dig til situationen. Opstår åndenøden derimod pludselig, skal du reagere omgående og søge læge. Behandlingen vil afhænge af årsagen til åndenøden.

Behandling af åndenød

Der findes forskellige former for medicin, som kan lette din vejrtrækning. Måske har du behov for ilt i hjemmet eller beroligende medicin. Tal med din læge for at finde ud af, hvad der er den rette behandling for dig.

Det er meget ubehageligt og angstprovokerende at have åndenød. Du kan derfor godt opleve at gå i panik, når det sker. Her er det dog vigtigt at bevare roen, fordi det forbedrer vejtrækningen, hvorimod angsten gør, at du spænder og dermed besværer vejtrækningen yderligere.

Det kan være en god hjælp, hvis du har en pårørende i nærheden til at støtte dig i at bevare roen.

Hvad kan du selv gøre?

Der er også nogle ting, som du selv kan gøre for at lindre din åndenød:

- Nedsæt dit aktivitetsniveau

- Vær opmærksom på, hvordan du sidder i en stol eller ligger i sengen. God lejring kan lindre åndenøden.

- Undgå stramtsiddende tøj

- Brug åndedrætsøvelser til at håndtere angsten.

- Nedkøl dine tindinger med en kold klud, en vifte eller ventilator.

- Vær ikke alene

- Lav ”pustelyd, som gør at du tømmer lungerne for luft”

- Sørg for at lufte godt ud, hvor du opholder dig/sover

- Sørg for kølig rumtemperatur

- Bed din læge om at henvise dig til en fysioterapeut, som kan hjælpe dig til at udnytte din lungefunktion bedst muligt.

Din læge kan hjælpe dig

Din læge kan ordinere nogle andre ting:

- Beroligende medicin

- Inhalationsmedicin

- Iltbehandling eller brug af PEP-fløjte

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.