Acceptér mig, som jeg er

Finn Nielsen, har PTSD

Finn Nielsen fik PTSD efter en trafikulykke i 2011.  Han bliver frustreret, når nogen siger til ham, hvad han skal eller kan. Han foretrækker i stedet, at folk spørger ham, hvad han kan - og accepterer ham, som han er.

Bliver frustreret, når nogen siger ”Du skal”

Finn kan godt blive frustreret over, når folk kommer med gode råd til ham, hvad han skal eller ikke skal gøre, for de ved jo ikke, hvad det vil sige at have PTSD.

Det er jo en sygdom, som du ikke kan se. Men det jeg oplever er, at folk kommer med alle de der fandens gode råd til én, og de ikke aner, hvad det er. Det værste folk kan sige til mig er: ”Du skal”, ”Du kan”, ”Tag dig nu sammen” og ”Det kan da ikke være så slemt”. Så kommer man ikke ind til mig.” 

Stadig den samme person – blot med begrænsninger

Han oplevede først, at der skete noget, når folk begyndte at acceptere ham, som han var. Hans vennekreds har dog været gode til at forstå, at han stadig er den samme person – blot nu med nogle begrænsninger på grund af sygdommen.  

De venner, jeg har, sagde: ”Vil du ikke med en tur? Det kan godt være, at du ikke kan være med i fire timer. Så kører vi dig bare hjem”. Eller: ”Skal vi tage i badeland. Det kan godt være, at du ikke kan være der lige så lang tid, som vi andre kan. Men så finder vi ud af det.” 

Oplever at blive talt ned til at det offentlige

Finn oplever, at det offentlige system taler ned til ham.

Med det offentlige system oplever du hele tiden, at du faktisk bliver snakket ned til – føler man, når de siger: ”Du skal” og ”Du kan”

Nogle tør ikke tale om sygdommen

Han har også oplevet, at nogle venner har vendt ham ryggen, fordi de ikke vidste, hvad de skulle sige eller gøre. 

Der vil jeg så råde folk til at spørge. Selvom du har PTSD, er du jo et menneske. Du kan jo stadig svare på, hvordan du har det, og hvad du vil. Det værste, man kan gøre, er bare at ignorere folk, fordi man er bange for at spørge. Det er i hvert fald det, jeg oplever. Fordi så får du endnu mere tomhed, end du havde i forvejen.” 

 

Ps. Finn er gangbesværet på grund af en skade i ryggen efter trafikulykken. Han er derfor nødt til at køre i en minicrosser eller handicapbil, når han færdes uden for hjemmet. Hjemme bruger han en specialstol med hjul til at bevæge sig rundt på. 

 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.