Gå til indhold

Andres reaktioner og indblanding i min diabetes

Hvis du har diabetes, har du måske prøvet at få velmenende råd, formaninger og måske endda kritiske kommentarer, når du er i selskab med andre mennesker.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Velmenende råd, formaninger og kritiske kommentarer

Det kan være familiefesten, hvor du bliver spurgt: ”Må du godt spise kage? Har du ikke sukkersyge?”. Det kan også være derhjemme, hvor din partner spørger, for hvad der måske føles som 117. gang den dag, om du nu har husket at tjekke dit blodsukker.

Du har måske også oplevet den uønskede opmærksomhed, der kan opstå, når en tjener råber ud i en forsamling: "Hvem er det, der skal have sukkerfri is?". 

 

Det er helt almindeligt at blive irriteret

Det er klart, at det nogen gange både kan føles grænseoverskridende og frustrerende at modtage andres kommentarer, når du er ude. Du kan måske føle dig usikker eller slået ud af kurs, når nogen kommenterer på, hvad du spiser.

Det er også helt almindeligt at blive irriteret, når dine nærmeste minder dig om, at du skal være over din diabetes. Også selvom det er velmenende og omsorgsfulde kommentarer. Det er helt okay at have disse følelser.   

 

Folk reagerer forskelligt

Det er selvfølgelig forskelligt, hvordan andre reagerer på, at du har diabetes. Mange er måske nysgerrige og vil gerne spørge ind. Andre vil gerne tage hensyn. Nogle kan virke fordømmende og andre mere omsorgsfulde. Nogle reaktioner eller kommentarer kan man grine af, mens andre kan virke sårende.

Det kan for eksempel være, at du har oplevet ikke at blive forstået på din arbejdsplads, hvor du kan have behov for at tage fri til behandling eller holde pauser til blodsukker-tjek.

Du kan også opleve frustration, hvis du møder andres misforståelser. For eksempel at du selv er skyld i, at du har fået diabetes, fordi du har spist forkert. Eller at folk ikke forstår, at du kan spise det samme som alle andre, hvis bare du tager din insulin. 

Der findes nogle råd, som kan hjælpe dig med at håndtere andres reaktioner og indblanding i din diabetes.

Noget af det mest centrale, som mange med diabetes finder hjælpsomt, er kommunikation og åbenhed. 

Gode råd

  • I din familie og omgangskreds kan det være hjælpsomt at forventningsafstemme. Hvad ønsker du hjælp til og hvad vil du gerne klare selv? For nogle familier kan det være gavnligt indimellem at sætte tid af til at drøfte situationer, forventninger eller lignende i forhold til at leve med diabetes. Det kan for mange gøre, at diabetes overordnet kommer til at fylde mindre i hverdagen. Du kan se mere om det i filmen: Hvordan støtter jeg som pårørende bedst personen med diabetes?

  • Hvis du oplever, at andre blander sig i din diabetes, når du for eksempel er ude, er det helt okay at sætte grænser. Her kan det være hjælpsomt at skabe sig nogle ”parat-svar” – det vil sige standardsvar på nogle af de typiske spørgsmål, du får fra andre. For eksempel på spørgsmålet: ”du må da ikke spise sukker”, kunne du svare: ”jeg har styr på det” eller ”når jeg tager insulin, er det helt okay for mig at spise sukker”.

  • På arbejdspladsen kan det være en hjælp at være åben omkring de hensyn, du har behov for i hverdagen.  

  • Husk dig selv på, at det er helt naturligt en gang i mellem at blive frustreret, vred eller trist, når du møder andres reaktioner eller indblanding i din diabetes. 

  • Husk også, at det ikke er alle, der ønsker at være åbne eller tale om deres håndtering af diabetes med andre – og det er også helt naturligt. Man skal bare være opmærksom på, at det kan gøre livet med diabetes vanskeligere.

 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.