Bivirkninger fra mundhulen ved kræftbehandling

Tina Ovi, sygeplejerske

Medicinsk kræft- og strålebehandling mod kræft i hoved eller hals hæmmer immunforsvaret og giver gener i mundhulen. Generne er typisk tørhed, ømhed, smerter i munden eller smagsforandringer, samt prikken og stikken i læberne.

Smagsforandringer

Smagsforandringer og smerter i munden kan du især opleve under selve behandlingen, men de aftager gradvis efter behandlingen. Tørhed i munden kan derimod vare ved i måneder eller være livsvarig - og det kan påvirke både din tandstatus, nattesøvn og hverdag.

Smerter og ømhed

Smerter og ømhed i mundhulen kan skyldes sarte og ømme slimhinder, belægninger, svampebelægninger og sår. Du kan også opleve blødning og betændelse i tandkødet. Det kan medføre, at du kan opleve gener som synkebesvær, problemer med at spise og drikke.

Lindring af generne

Du kan få hjælp til at lindre alle disse gener. Det er derfor meget vigtigt, at du fortæller os, når du kommer og får din strålebehandling, hvis du oplever smerter eller ubehag fra halsen, slimhinderne i munden eller tænderne.

Ting du selv kan gøre for at lindre eller undgå generne

Nogle af generne kan du selv gøre noget for at lindre eller undgå.

For eksempel kan du hver dag være opmærksom på slimhinderne i munden og hele tiden holde mundhulen ren og fugtig.

 • Børst tænder og tunge hver morgen og aften samt efter hvert måltid. Det er vigtigt, du bruger en meget blød tandbørste. Du kan yderligere blødgøre tandbørsten ved at dyppe den i varmt vand. Tandbørsten skal skylles grundigt efter brug og skiftes ved behov, det vil sige når hårene på børsten er slidt. Brug tandpasta, som indeholder fluor, da det forebygger huller i tænderne. Hvis du får strålebehandling mod mundhulen, får du udleveret højdosis fluortandpasta gennem hele behandlingsforløbet. Denne tandpasta er receptpligtig, og det anbefales, at du fortsat bruger den efter endt strålebehandling.
   
 • Brug desuden tandtråd dagligt, da du på denne måde systematisk fjerner bakterier imellem tænderne. Undgå dog at bruge tandtråd, hvor slimhinderne er ømme og bløder kraftigt. Undgå også at bruge tandstikkere, fordi de kan være hårde mod det sarte tandkød og slimhinderne i munden.
   
 • Hvis det ikke er muligt at børste dine tænder, kan du skylle munden med klorhexidin 0,12% to gange dagligt. Klorhexidin nedsætter mængden af bakterier og risikoen for infektion i munden. Klorhexidin findes også som spray og gel, og skal være uden alkohol på grund af de sarte slimhinder.
   
 • Har du protese, så tag den ud om natten og brug den så lidt som muligt i dagtimerne. En protese ”slider” på tørre og hævede slimhinder, og kan derfor give flere gener. Din protese skal rengøres dagligt for at undgå svampebelægninger.
   
 • Tørheden i munden øger risikoen for huller i tænderne, fordi tænderne ikke bliver beskyttet af spyt. Undgå derfor mad eller drikkevarer, der indeholder sukker og syre. Dermed skåner du dine slimhinder i munden og dine tænder. Det er dog en balance, da du skal have tilstrækkelig med mad og drikke, så du kan holde din vægt. Mundtørhed kan gøre det vanskeligt at spise, da spyttet normalt er med til at fugte og bearbejde det mad, vi indtager.
   
 • Mange patienter oplever, at det hjælper at ”drikke maden”, det vil sige drikke en mundfuld vand til hver mundfuld mad. 

  Har du brug for råd og vejledning om, hvordan du kan undgå vægttab, modvirke smagsændringer eller få forslag til mad og drikkevarer, kan du henvende dig til en diætist.
   

 • Undgå desuden tobak og alkohol, som forstærker skaden på slimhinderne i munden. 

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.