Børnene har forskellige behov

Iben Thomsen, 43 år. Hendes mand Stefan har kræft.

Iben Thomsen er gift med Stefan, som har uhelbredelig kræft. De har tre børn sammen. Da Stefan blev syg, fortalte Iben børnene det, som det var: 'At far er alvorligt syg – og vi må se tiden an'. Hun taler med børnene om Stefans sygdom i det omfang, de har lyst til at tale om det.

Fortalte børnene sandheden

Da Iben kom tilbage fra sygehuset, fortalte hun børnene sandheden. Hun fortalte at han var syg, og han skulle være på sygehuset. Hun kan have svært ved at huske alt fra den situation, da hun var i en choktilstand. Senere fandt Iben nogle bøger om kemoterapi og kræft, som hun snakkede med børnene om. Iben kan huske en bog, som hed noget med ”Kemokaj”, som var meget pædagogisk beskrevet.

Lader børnene bestemme, hvad de gerne vil tale om

Deres datter med Downs syndrom havde svært ved at acceptere, at hendes far mistede håret. Det fik de snakket om bagefter, og grint lidt af. Iben prioriterer, at gå ind og tale med den ældste søn, når de små er kommet i seng. De snakker om biler, og andet han vil snakke om, Iben sporer det ikke ind på noget specielt. Nogle gange fortæller hun lidt om Stefans behandling, og så spørger han lidt ind til det.

Børns bekymringer kan vise sig inddirekte

Deres mindste søn har haft søvnbesvær, og har været meget bange. Det har ikke været direkte fordi hans far er syg, men fordi han er bange for noget i rummet, eller for næste dag, hvis han ikke får nok søvn. Iben har brugt mange timer på at snakke med ham om aftenen, og arbejdet med den angst, som ikke direkte er relateret til hans fars sygdom, men de ting som foregår inde i ham. 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.