Det sværeste var at fortælle det til børnene

Henrik Balch, 61 år (uhelbredelig kræft)

Henrik Balch har uhelbredelig kræft. Han er gift med Merethe. De har ingen børn sammen, men han har voksne børn fra et tidligere ægteskab. Da han fik diagnosen var det meget svært for ham at fortælle det til børnene - langt sværere end at fortælle det til alle andre. Han blev ved med at udskyde det. Da han endeligt fik det gjort, var det en stor lettelse for ham.

Næsten umuligt at fortælle børnene sandheden

Det var ikke svært for Henrik Balch at fortælle sine forældre og søskende, at han skulle dø. Men det var næsten umuligt for at ham at fortælle det til sine børn. Han havde alle mulige undskyldninger, så han kunne udskyde at fortælle dem sandheden.

Merethe pressede på

Men Merethe tog fat i ham og forklarede ham, at det ville gøre børnene vrede, hvis de ikke fik muligheden for at være med i forløbet og give udtryk for deres følelser. Men det var meget svært for ham og næsten umuligt at få det sagt. Når han forsøgte at fortælle dem det, kunne han kun græde. 

Fik det langt om længe sagt

Langt om længe fik han det dog sagt, og det gjorde, at de var med i forløbet helt fra starten. Det var en stor lettelse og fordel at få det sagt. Nu behøver han ikke lade som om, han er okay. Han kan fortælle, når kemoterapien slår ham ud, han er træt, har ondt - eller hvis han bare er trist. Det forstår de. Det gør i det helt taget tingene meget nemmere, at alle er informeret om det, fortæller han.

Hårdt at se smerten i deres øjne

Henrik oplever, at det er hårdt at blive konfronteret med den smerte, han ser hos nogle af dem, fordi de skal miste ham. 'De bliver jo forladt af mig', slutter han.