Dine muligheder for at komme på hospice

Helle Timm, Centerleder, PAVI

Et hospice er et tilbud til dig, som har mange gener og problemer på grund af en livstruende sygdom. Nogen kommer på hospice i deres sidste levetid og dør der, men det er også muligt at få et kortere ophold for at få mere styrke og at blive udskrevet igen til eget hjem eller plejehjem.

Note: PAVI har skiftet navn til REHPA og er et Videnscenter for Rehabilitering og Palliation. Læs mere om videnscenteret på www.rehpa.dk

Hvad er et hospice?

Et hospice er et tilbud til dig, som har mange gener og problemer på grund af en livstruende sygdom. Nogen kommer på hospice i deres sidste levetid og dør der, men det er også muligt at få et kortere ophold for at få mere styrke og at blive udskrevet igen til eget hjem eller plejehjem.

Sådan får du ophold på et hospice

For at få ophold på et hospice, skal man de fleste steder henvises af en læge. Henvisningen kan gælde alle hospicer i landet. Derefter skal hospice vurdere, om man kan få en plads. Du betaler ikke noget for et ophold på hospice. Pårørende, der bor på hospice, betaler for mad.

Dagligdagen på et hospice

Et hospice har typisk plads til 12 patienter med enestue toilet og bad. Du kan medtage fotos, billeder, planter, musik og ofte også husdyr og møbler (fx lænestol) eller andet, der har en særlig betydning. Du kan have dit eget tøj på, - også selv om du er sengeliggende. Dine nærmeste kan bo på hospice, enten på samme stue som dig eller i et gæsterum.

På et hospice er der typisk en fælles opholdsrum, hvor patienter og pårørende kan spise, mødes til fælles sang, foredrag, gudstjeneste. Flere steder kan patienter låne et fælles rum, til private større sammenkomster som fødselsdag og bryllupsdag.

Dagligdagen på hospice er roligere og anderledes end på et sygehus. Dagene tilrettelægges ud fra dine ønsker og behov. Og du får den pleje og omsorg, som du har brug for. Personalet er særligt dygtige til lindring af meget syge mennesker. Der vil være mere personale på et hospice end på et sygehus eller et plejehjem, fordi de skal have tid til dig og dine særlige behov.

Er hospice en løsning for dig?

Hvis du overvejer hospice som en mulighed, så tal med dine nærmeste om det, så I sammen kan finde den bedste løsning. Mange hospicer holder åbent hus og fortæller om, hvad de kan tilbyde. Du kan også kontakte et hospice og spørge om, du/I må kigge forbi for at se, om hospice måske en dag vil være mulighed for dig.

Det kan også være en god idé at tale med din læge eller sygeplejerske om fordele og ulemper ved hospicer og andre valgmuligheder. De kan være med til at afklare, hvilke behov du kan få på sigt. Og de vil ofte også have erfaringer for, hvad andre patienter og pårørende har haft glæde af.

Når du har besluttet dig, kan du bede din læge om at skrive dit ønske i din journal, så de sundhedsprofessionelle kender dit ønske. 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.