En barndom med en far, der var alkoholiker

Tina Marie Nielsens far er ædru alkoholiker

Tina Nielsen er datter af Erik Nielsen, som er alkoholiker. Det var ikke rart at være i som barn. Hun har også oplevet faren opføre sig pinligt. Men mest af alt husker hun stilheden i familien.

Hendes far var kvartalsdranker

Tina fortæller, at hendes far drak i perioder. Han var ikke én af de typer, der sad nede ved kiosken hver dag. Hun kalder ham kvartalsdranker. Han kunne drikke nogle ad gangen, en uge ad gangen – og så kunne der nogle gange gå et helt år, før han drak igen.

Ikke rart at være i som barn

Det var ikke rart at være i det som barn. Der var hele tiden en trykket stemning, når han var fuld. Men det kunne der faktisk også være, når han var ædru, fordi man aldrig helt vidste, hvornår han ville begynde at drikke igen. ”Men på en måde blev det også normalt, for det er jo sådan, jeg er vokset op. Jeg vidste jo ikke, hvad der var normalt. Selvfølgelig har jeg været hos venner og oplevet, hvordan det var hos dem. Men jeg tror bare, at jeg lærte at acceptere det som barn, at det var sådan det var.”

Faren opførte sig pinligt

Når hendes far var fuld væltede han rundt. Han opførte sig ikke normalt, og hun syntes det var enormt pinligt, hvis der var nogen, hun kendte, der skulle se ham sådan. En af hendes veninder havde engang set hendes far fuld på et værtshul sidde og flirte med en fremmed kvinde: ”Det er jo enormt flovt. Selv en 10-årig ved jo godt, at det er forkert. At sådan skal en far ikke opføre sig.”

Vores familie blev stille

Deres familie blev meget stille, når hendes far drak, for det var lidt af en hemmelighed. De lærte lige som at skjule det. Hun har også oplevet at de har skændtes: ”Så havde jeg det med at gå ind på mit værelse og lukke døren. Men kunne selvfølgelig høre, at der foregik noget. Men det var ikke sådan voldeligt fysisk – men verbalt. Der var mange hårde og negative ord – og bebrejdelser. Men jeg husker allermest stilheden.” 

Læs mere

TUBA tilbyder anonym og gratis terapi og rådgivning til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug - se under en specifik afdeling hvilken aldersgruppe de tilbyder terapi og rådgivning til i dit område. Læs mere på TUBAs hjemmeside.