En gave at få tid til afsked

Henrik Balch, 61 år (uhelbredelig kræft)

Henrik Balch har uhelbredelig kræft. Da han var ung, ville han gerne bare pludselig falde om - bare forsvinde med ét. Nu har han det godt med, at der er tid til at tage afsked.

Som ung ønskede han en hurtig død

Da Henrik Balch var ung tænkte han, at det ville være rart, hvis man bare faldt om, når man døde - eller blev kørt ned. Det ville være en fordel, hvis døden kom hurtigt, og man pludselig bare forsvandt fra jordens overflade. Dermed ville man også undgå et langt forløb med lidelse og smerter. Han gjorde sig også tanker om, at han aldrig ville orke kemoterapi, hvis han fik cancer - så hellere tage sit eget liv.

En gevinst at der tid til at tage afsked

Det har dog ændret sig efter, at han nu er blevet dødeligt syg. Nu synes han, at det er en gevinst både for ham selv og hans omgivelser, at der er tid til at tage afsked. For som han siger: 'Det har givet tid til at rydde op, få sagt nogle ting, og høre noget som andre har brug for at fortælle mig'.

Planlægning af begravelsen

Det har også givet ham tid til at planlægge sin begravelse. Selv om han ikke kan planlægge alt i detaljer, kan han sikre sig, at der for eksempel er lavet aftaler med præsten, for han vil gerne, at det foregår i en kirke. Og han får tid og ro til beslutte sig for, hvad der skal synges både i kirken og bagefter til gravøllet.

Han har også arrangeret, at der kommer nogle og danser tango for at understrege, at det handler om liv, glæde og sorg - alle følelserne i livet. Han har ikke brug for, at hans nære skal sørge og tage afsked den dag. Han vil gerne, at begravelsen bliver en betoning af livet og kærligheden.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.