En lettelse at få navn på sygdommen

Stig, 56 år, har moderat KOL

'... og hvis man så bare kan holde sig en anelse ubekymret, så er man langt!'

Sådan fortæller Stig om oplevelsen af at få diagnosen KOL.

Mistede retten til at flyve

Stig elsker at flyve. Én gang årligt er han til et sundhedstjek for at få lov til at holde sig på vingerne, men for et par år siden kom han hjem med en pusteprøve på 44% og havde mistet retten til at være i luften midlertidigt. Det gjorde ondt, og det gjorde ham bange, for han vidste jo ikke hvad det var, og om han nogensinde ville få lov til at flyve igen.

'Bare' moderat kol

Men efter en del bekymringer og undersøgelser, fik han og konen Birgit at vide at det 'bare' var moderat KOL, og at han havde en lungefunktion på 50%. Det var jo noget skidt, som Stig udtrykker det, men det var en lettelse at det var KOL. At det ikke var lungekræft, fugleinfluenza, eller et eller andet andet farligt og uforudsigeligt. KOL er forudsigeligt. Det er ringere lungefunktion tidligere end andre får det, men det følger en forudsigelig nedgang, og det er der noget tryghed i.

Nu har han fået noget medicin, der rent faktisk har gjort det muligt for ham igen at måtte komme i luften.

Læs mere om KOL i filmen: Fakta om KOL

Sundere livsstil

Birgit og Stig har med andre ord begge været lettede over diagnosen, men de tager den samtidig meget alvorligt. Det gør de for eksempel ved at gøre alt for at hjælpe kroppen til at have det godt, med god, sund kost og med motion.

'Mændende i KOL-gruppen har lidt tendens til mave, måske pga. medicinen. Det har vi prøvet at tage i opløbet.'

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.