En søvndagbog giver indsigt i din søvn

Helene Hansen, Sundhedskonsulent

Du kan bruge en søvndagbog til at finde sammenhænge og årsager til dit søvnbesvær.

Hvad skal du notere i en søvndagbog?

I en søvndagbog noterer du, hvad du laver i løbet af dagen, om du har sovet i løbet af dagen og hvor længe du har sovet, om du har drukket alkohol eller har røget og hvornår du har gjort det. Du kan også notere, hvornår du går i seng, hvor lang tid det ca. tog dig at falde i søvn.

Læg også mærke til, hvornår du vågner i løbet af natten og hvor lang tid det tog dig at falde i søvn igen. Desuden kan du notere, hvornår du stod op, om du føler dig træt eller udhvilet osv.

Giver dig overblik over dine søvnvaner

Du kan bruge en søvndagbog, hvis du gerne vil have et overblik over din hverdag og dine søvnvaner. Søvndagbogen kan give dig et reelt billede af, hvordan din søvnvaner er. Måske fylder det meget i din bevidsthed, men reelt får du sovet mere, end du tror. Det er meget almindeligt at opleve, at man sover mindre, end man rent faktisk gør, fordi man går og føler sig træt og uoplagt.

Find sammenhænge mellem din hverdag og din søvn

Søvndagbogen kan også være med til at gøre det tydeligt for dig, om der er en sammenhæng mellem din hverdag og din søvn. Du kan måske lige pludselig se en sammenhæng mellem det at sove til middag og problemer med at sove om aftenen. Eller måske er der en sammenhæng mellem, hvornår på dagen du har sovet til middag eller hvor længe du har sovet og dine søvnproblemer om aftenen.

Søvndagbogen er delt op i to

Søvndagbogen er delt op i to dele. Én del som skal udfyldes, inden du sover, og som gerne skulle fortælle dig noget om, hvad der er hændt i løbet af dagen, som kan påvirke søvnen. Og en anden del, som skal udfyldes, når du vågner. Denne del noterer du oplysninger om, hvordan du brugte tiden lige inden du gik i seng og hvordan du har oplevet søvnen.

Du behøver ikke at være helt nøjagtig i dine angivelser, et skøn er godt nok. Du må også gerne tilføje flere punkter, hvis du syntes, det er relevant.

Dine pårørende kan bidrage

Gennemgå gerne dagbogen sammen med din ægtefælle eller kæreste. Måske kan de påpege nogle vaner, som du ikke selv har lagt mærke til.

Før søvndagbog i 2 uger

Du skal føre dagbogen i mindst 1 uge og helst i 2 uger for, at du kan få et realistisk billede af dine søvnvaner. Efter de 2 uger kan du bruge dagbogen til at se, hvor meget du i virkeligheden sover, og om der er sammenhæng mellem de ting, du laver i hverdagen og dine søvnproblemer. Nu kan du beslutte dig for, hvilke vaner der skal ændres, for at du kan få en bedre søvn.

Kontakt eventuelt din egen læge

Måske skal du have hjælp til at få en bedre søvn. Hvis du har søvnproblemer ud over 6 uger, bør du kontakte din læge for at få afklaret, om du kan fejle noget, der kan forklare dine søvnproblemer. Det kan også være, at du får afbrudt din søvn på grund af vandladningsproblemer, og det kan din læge hjælpe dig med at behandle.

NB. En søvndagbog findes i mange udgaver.

Du kan se et eksempel, som Søvnvejleder Michael Rasmussen har udarbejdet, her >>