Engang havde jeg en psykisk sygdom

Rico Jacobsen, haft misbrug, angst og depression

Rico Jacobsen har kæmpet med misbrug, angst og depression i mange år. I dag hvor han har det godt, ser han ikke sig selv som en, der har en psykisk sygdom, men som en der har en psykisk sårbarhed. 

I dag ser jeg anderledes på mig selv

Engang var Rico overbevist om, at han var sin sygdom, og han så sig selv som en psykisk syg alkoholiker. I dag præsenterer han sig anderledes:

I dag er jeg en helt almindelig person med en særlig sårbarhed. Der ligger en stor forskel i at have en psykisk sygdom for mig, og så at have en sårbarhed.” 

Forsøger at bryde med en identitet som syg

For Rico er sygdom meget en identitet, som han har bygget op omkring sig. Og den forsøger han at bryde med i dag. 

Jeg har ligesom nogle ting, jeg skal respektere, men det betyder ikke, at jeg ”er” min sygdom.” 

Besat af at tanken om at holde en facade

Han har været besat af tanken om at holde en facade. Da hans sygdom var allerværst, brugte han depressionsdiagnosen til at opbygge sin identitet omkring sygdommen. Det var en del af facaden.

Hvis nogen endelig spurgte ind til det, så kunne jeg fyre en replik af: ”Jamen, jeg er også en psykisk syg alkoholiker. Jeg er fucked up og misforstået. Du kan ikke gøre noget for at redde mig. Det er sådan noget, der automatisk skræmmer folk væk, så de trækker sig tre skridt tilbage - og højest sandsynligt ikke spørger igen.”

Siddet fast i en identitet som psykisk syg 

Han oplever, at han har siddet fast i en identitet som psykisk syg i flere år og har haft meget svært ved at slippe det.

Men jeg er jo ikke min diagnose. Og hvad er der så tilbage (..) At turde lukke nogen ind i det. Det har været sindssygt svært.” 

I dag er han åben 

I dag er han åben omkring de ting, som han har været igennem – og det liv, han har levet. Hans overbevisning er, at åbenhed avler forståelse. 

Vi skal stoppe med alle de her skræmmebilleder, som man kan have overfor dem, der har forskellige psykiske lidelser og forstå, at de også er helt almindelige mennesker som alle os andre. De har jo selvfølgelig udfordringer i andre grader eller på andre måder, men de er jo ikke anderledes end nogen andre.”