Er ikke længere den samme person

René Pamperin, har PTSD

René Pamperin fik PTSD efter en udsendelse som soldat til Afghanistan i perioden 2006-2007. Han oplever, at han har ændret sig på en lang række område. Det gør, at han ikke længere er den samme person, som han var tidligere. 

Tidligere var jeg en glad person

Før René blev sendt i krig, var han er glad person. 

Jeg var en person, der havde let til humor, der kunne få andre til at grine. En meget kreativ person. På alle måder en meget udadvendt person." 

Kan ikke længere føle glæde

I dag kan han ikke længere føle glæde. Den person han var, blev slået ihjel nede i Afghanistan.

Det er nok det største tab, jeg har haft. Jeg kan synes, at noget er fint, men jeg kan ikke glædes ved det.

Er ligesom død indvendig

Det er også en af grundende til, at han ikke bruger mindfulness som terapiform. For det kræver, at man finder tilbage til en situation, hvor man følte glæde og derefter genkalder sig følelsen. Men det er han ikke længere i stand til. 

Jeg er ligesom død indvendig. Det er ikke fordi jeg er følelseskold. Der er bare noget inde i mig, som jeg ikke kan få liv i.” 

Er ikke længere så kreativ som tidligere

René er heller ikke så kreativ, som han var tidligere. Og det er en evne, som han savner.

Så er der det med min kreativitet, som jeg rigtig savner. Jeg var på et helt andet niveau før, end jeg er nu. Jeg har en masse idéer og tanker, men jeg har svært ved at få dem ned på papir.

Kan ikke længere multitaske 

Han var også vant til at multitaske. Det kan han heller ikke mere. Nu har han nok i blot at koncentrere sig om én ting.

Jeg var vant til at multitaske – selvom man siger: ”Det kan mænd ikke” - men det kunne jeg sagtens. Jeg kunne have en masse bolde i luften, og nu har jeg det der med bare at have én bold i luften, det er rigtig svært for mig.” 

Mere trist og bliver nemt stresset

René synes også, at han er mere trist og ikke så glad mere. Han har også problemer med sin tålmodighed og han bliver nemt stresset.

Jeg bliver nemt stresset. Jeg er lysfølsom, og jeg bliver nemt bange og forskrækket. Det er noget, som er rigtig belastende for mig.” 

Spekulationer og kritik går ham på

Han skal desuden forsøge at undgå at spekulere for meget over tingene, for så begynder det at gå ud over hans nattesøvn. Desuden tager han kritik nært, og han er mere følsom end tidligere.

Jeg tager kritik meget nært. Jeg mærker også følelser meget nærmere. I den første tid efter jeg kom hjem, kunne jeg græde over ingenting. Det var heller ikke noget, jeg gjorde normalt. Så jeg har ændret mig på mange områder."
 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.