Få hjælp fra dine omgivelser

Lars Marcelin Nielsen - Psykolog

Åbenhed giver forståelse

Når du bliver ramt af alvorlig sygdom, vil det ofte være en god ide at fortælle det til familie og venner, så de forstår, hvorfor du ændrer dig. Måske kan du ikke længere deltage i de samme aktiviteter som tidligere, måske har du ikke lyst eller overskud til at ses så ofte som før – eller måske kan de mærke, at du er nedtrykt.

 

Tag imod al den hjælp du kan få

Når de kender til årsagen og din situation, har du også mulighed for at bede om deres hjælp – og de har mulighed for at tilbyde dig den. Tag imod al den hjælp du kan få.

Det kan måske være svært i starten men hjælpen er meget værd i en hverdag, hvor det kan knibe med energien, og hvor mange praktiske ting skal ordnes. For hverdagen stopper jo ikke for dig og din familie, selv om du er blevet syg.

Hjælpen kan bestå af: madlavning, rengøring, havearbejde, hjælp til børnepasning, det økonomiske overblik, lidt adspredelse eller noget helt andet. De fleste vil være glade for at hjælpe til.

Andre kan ikke altid gætte hvilken hjælp der er bedst, så fortæl hvad du har brug for, og hvad du ikke har brug for. Skriv eventuelt de ting ned, som I gerne vil have hjælp til, for det kan være svært at huske, når nogen spørger.

 

Sæt grænser for besøg

Det kan være nødvendigt at sætte grænser for antallet og længden af besøg fra familie og venner. Måske kan du kun klare besøg på et kvarter til en halv time.

 

Når omgivelserne skal holdes orienteret

I kan bruge meget tid på at orientere resten af familien om sygdommens forløb. Denne orientering kan I bede en i familien eller vennekredsen om at tage sig af, så I kan nøjes med blot at orientere en enkelt person.

Det kan også være en god idé at tale om, hvem der skal informeres, og hvem der ikke skal. Hvem i familien skal for eksempel have besked? Hvor stor en del af vennekredsen skal informeres? Hvor stor en del af kollegaer og samarbejdspartnere på jobbet skal informeres? – og hvad skal de informeres om?

 

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.