Familien blev medafhængige

Erik Nielsen er ædru alkoholiker og Tina Marie Nielsen er hans datter

Erik Nielsen er alkoholiker, men drikker ikke mere. Hans datter Tina Nielsen har oplevet en barndom med en far, der drak. Misbruget var en familiehemmelighed, og familien blev dermed medafhængige.

Drak ude og sov rusen ud hjemme

Erik drak ikke i derhjemme, men når han kom hjem fra arbejde, kørte han ned i kiosken eller på tanken og købte ”to med håndtag og en kylling eller to. Og så røg det ned inden jeg gik ind. Og så går der ikke jo mere end en halv time, så ligger man inden på sofaen og sover brandert ud.  Men sådan foregik det jo ikke hver gang.

Alle gik på listefødder derhjemme

Tina fortæller, at alle gik på listefødder derhjemme – måske for ikke at vække faren, når han sov og havde drukket. ”Det var som om alle trak sig væk fra hinanden ind i sig selv. Jeg forsvandt ind i værelset. Og min bror forsvandt ud af huset. Og min mor var ligesom ude i køkkenet.”

Misbruget var en familiehemmelighed

Tina husker, at de ikke snakkede med andre mennesker om farens misbrug. Det var ikke sådan, at de fik at vide af deres forældre, at de ikke måtte sige det: ”Det var ligesom noget man ikke snakkede om. Vi var måske lidt flove over det. Man vidste godt, at de foregik ét eller andet. Det var sådan lidt en familiehemmelighed.”

Medafhængigheden

Erik ser tavsheden som et eksempel på familiens medafhængighed: ”Det er det, man kalder medafhængighed. At børn, kone og kærester de bliver medafhængige forstået på den måde, at de forsøger at skjule fakta.”

Og han fortsætter: ”Det var jo sådan noget tys tys. Det er jo meget typisk desværre, at det bliver talt ned. Men det er også noget svært noget at snakke om.  Det er det.”