Fandt et nyt indhold i livet

René Pamperin, har PTSD

René Pamperin fik PTSD efter en udsendelse som soldat til Afghanistan i perioden 2006-2007. En psykolog hjalp ham med at få et indhold i tilværelsen igen. Efterfølgende er han blevet gift på ny og har stiftet foreningen Veteranhaven.

En psykolog hjalp ham

René gik hos en psykolog, som hjalp ham med at få et nyt indhold i livet. Han blev anbefalet at prøve at gøre nogle ting og huske på, hvad han tidligere holdt af at lave.

Det var igen det med at skabe afstand til den sygdom, jeg havde og få noget indhold i mit liv. Jeg havde svært ved at få overskud til de her ting, fordi jeg syntes, at jeg var noget alene med det hele og med mine udfordringer.” 

Kom i gang med at dyrke sport

Han startede med at gå til sport. Det gjorde i det mindste, at han kom ud af huset. Han dyrkede det meget intensivt, så hans krop skulle også lige vænne sig til en så voldsom ændring i aktivitetsniveauet.

Jeg trænede meget vildt. Det var tre timer af gangen i et fitness center, hvor jeg først var ude og løbe, så var jeg oppe og køre spinning i to timer og nogle gange sluttede jeg af med noget andet voldsom træning. Så jeg var fuldstændig smadret, men så var jeg træt på en god måde og kunne så sove.” 

Mødte sin nuværende kone

Imens han gik til træning, mødte han sin nuværende kone. Hun så ham, som den person, han var blevet, efter han fik PTSD’en.

Hun ser mig jo, som jeg er og har ikke set, hvordan jeg var, inden jeg blev syg. Det gjorde, at hun forelskede sig i mig, som jeg var på det tidspunkt.” 

Har altid brugt naturen til at stresse af i

De valgte på et tidspunkt at flytte sammen og købte det hus, hvor de stadig bor. Da de var flyttet til det nye hus, begyndte René at gå ud i haven og sætte sig, når hans kone var taget på arbejde.

Jeg har altid brugt naturen som en måde at stresse af på. Efter nogle måneder får jeg kræfter til at bevæge mig rundt i vores have.” 

Begyndte at få et indhold i dagene

Da der var gået yderligere et par måneder begyndte han at hente haveredskaber og arbejde i haven. 

Nu oplever jeg lige pludselig, at jeg har noget at stå op til om morgenen. Jeg bruger mig selv fysisk. Jeg får mine tanker væk fra alt det, jeg ikke kan, og over på noget som jeg rent faktisk godt kan. Selvom jeg har papir på, at jeg ikke kan noget længere, og at der ikke er brug for mig mere, så får jeg skabt et indhold i min hverdag.” 

Fik det bedre og bedre

Efter at han begyndte at arbejde i haven, fik han det bedre og bedre. 

Jeg bliver træt om aftenen efter alle de sanseindtryk, jeg har fået - og selvfølgelig også det fysiske arbejde. Jeg begynder at få en normal døgnrytme. Jeg begynder at kunne sove om natten.” 

Stifter Veteranhaven

Eftersom han selv fik det meget bedre af havearbejdet, tænkte han, at det også må virke for andre. Derfor tog han kontakt til nogle andre, der kunne hjælpe ham med at realisere hans vision om at skabe et aktivitetssted, der kunne hjælpe andre i samme situation som han selv.

Jeg finder sammen med nogle andre veteraner, nogle pårørende til veteraner og nogle civile folk. Det ender med, at vi stifter en frivillig forening ”Veteranhaven”, der bygger på de principper, jeg har skitseret her, som jeg selv har brugt.”

 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion. 
 

Veteranhaven er en frivillig forening, som René har stiftet, som har til formål at hjælpe mennesker med psykiske problemer at få det bedre gennem forskellige udendørs aktiviteter.

Se filmen "Veteranhaven hjælper andre med at få det bedre" her >>