Fordøjelse og forstoppelse

Heidi Göttler, fysioterapeut

Du kan i et vist omfang selv gøre noget for at undgå forstoppelse ved at bevæge dig og drikke rigeligt. Du skal desuden være opmærksom på at sidde rigtigt, når du er på toilettet.

Referat af filmens indhold:

Du kan i et vist omfang selv gøre noget for at undgå forstoppelse ved at bevæge dig og drikke rigeligt.

Den rigtige siddestilling på toilettet

Du skal desuden være opmærksom på at sidde rigtigt, når du er på toilettet. At sidde rigtigt indebærer, at du sidder midt på toilettet med fødderne på gulvet, eventuelt på en skammel. Svaj i ryggen og læn dig lidt fremover og træk vejret dybt og pres.

Massage af mave og tarme

Hvis du er blevet forstoppet kan det være en mulighed at få masseret maven og tarmene. Tarmmassage tilbydes af nogle fysioterapeuter i kommuner, palliative enheder og på sygehuse.

Tarmmassage kan stimulere tarmens normale bevægelser, også kaldet peristaltik, så afføringen bedre og lettere arbejdes mod endetarmen. Stimuleringen bevirker også, at den afføring der forårsager forstoppelsen blødgøres. Tarmmassage bør kun udføres af sundhedspersonale, som er uddannet til at udføre metoden.

Kontakt din læge

Hvis du mener, at du er forstoppet, bør du kontakte din læge, som kan vurdere, hvilken behandlingsform, du vil have størst gavn af.

Nogle oplever, at akupunktur hjælper mod forstoppelse. Ifølge denne behandlingsform findes der et akupunkturpunkt, der styrer fordøjelsen og derfor kan afhjælpe forstoppelse.

Tal også med din læge, før du anvender denne behandlingsform for at sikre dig, at der ikke er noget ved din sygdom, som gør, at du ikke må bruge denne metode.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.