Forløbet med strålebehandling

Pia Nielsen, sygeplejerske

Forløb og varighed af strålebehandling er forskelligt fra person til person afhængig af din kræftsygdom. I denne film beskriver vi det overordnede forløb, som er nogenlunde ens for alle patienter.

 

Før strålebehandlingen

Allerede inden du møder til første samtale om strålebehandling, vil der i de fleste tilfælde være lagt en foreløbig plan for din behandling. Ved samtalen på sygehuset vil lægen informere dig om, hvilken behandling og hvor mange behandlinger det forventes, du skal have.

De fleste patienter bliver indkaldt til en scanning inden strålebehandlingen, da behandlingen typisk bliver lavet på baggrund af en scanning, en CT-scanning, MR-scanning eller en kombination af scanningsformer. Fælles for scanningerne er, at de kun bruges til at planlægge strålebehandlingen. Du får derfor ikke svar på scanningen efterfølgende.

Når du er blevet scannet, kan der gå op til et par uger, før du begynder behandlingen. Det skyldes, at det tager tid at forberede din behandling, da billederne fra scanningen skal analyseres og stråledosis bestemmes.

Strålebehandlingen

Når du begynder på strålebehandlingen foregår den typisk ambulant, dvs. at du som regel ikke behøver at blive indlagt. Du kan derfor passe dine daglige gøremål, mens du er i behandling.

Inden hver behandling vil man typisk røntgenfotografere det område, som skal behandles, for at indstille stråleapparatet så præcist som muligt, og dermed undgå at skade de raske celler. Selve strålebehandlingen varer omkring 15 min., hvoraf selve strålingen tager nogle få minutter. Du kan derefter tage hjem.

Nogle kan nøjes med én behandling, men typisk får en patient mellem 15-40 behandlinger.  De fleste patienter får en daglig behandling på alle hverdage og nogle får behandling to gange om ugen. Og så findes der andre variationer.

Nogle gange suppleres strålebehandlingen med kemoterapi, da det forstærker virkningen af strålerne. Det indebærer, at du måske skal have strålebehandling og kemoterapi samme dag. Men der er også behandlinger, hvor det er vigtigt, at der går tid imellem kemoterapien og strålebehandlingen, da der kan være for mange bivirkninger.

Hvor lang tid du skal sætte af på de dage, hvor du skal have behandling, vil afhænge af, om du alene skal have strålebehandling, eller om du også skal have kemoterapi. Der vil også være dage, hvor du skal sætte tid af til lægesamtale.

Efter strålebehandlingen

Når du afslutter perioden med strålebehandling, vil eventuelle bivirkninger kunne tiltage i løbet af 7-10 dage. Hvorefter de aftager, og du får det bedre. Du vil derfor være tilknyttet stråleafdelingen i en kort periode efter endt behandling. Det betyder, at du har mulighed for at kontakte afdelingen, hvis du har gener efterfølgende. Efter denne periode genoptager du behandlings- eller kontrolforløbet i den afdeling eller det ambulatorium, som har henvist dig.

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.