Forstoppelse

Mette Weirup Lyngsøe, sygeplejerske

Forstoppelse eller uregelmæssig afføring er et almindeligt problem.  Sygdom kan være årsag til eller forværre en forstoppelse eller forårsage, at tarmene påvirkes så de bliver ”sløve".

Forstoppelse eller uregelmæssig afføring er et almindeligt problem.  Sygdom kan være årsag til eller forværre en forstoppelse eller forårsage, at tarmene påvirkes så de bliver ”sløve”.

Hvad er normal afføring?

At have normal afføring betyder, at man uden besvær kan presse afføringen ud, og at man har regelmæssig afføring. Det vil sige dagligt og op til hver anden/tredje døgn. Hvis du har forstoppelse kan du få kvalme, blive oppustet i maven, få smerter hen over maven og egentlig koliksmerter eller mavekneb, og du kan blive utilpas. Hvis du til stadighed har hård afføring, kan du få rifter i endetarmen, hvilket giver smerter. Forstoppelse påvirker din appetit, så du ikke har lyst til at spise.

Årsager til forstoppelse

Medicin kan være årsag til forstoppelse. For eksempel vil næsten alle, som får morfinpræparater få forstoppelse. Tal derfor altid med din læge om afførende medicin, hvis du får morfinpræparater.

Hvad kan du selv gøre?

- Spis fibre fra groft brød og grøntsager for at have normal afføring
- Drik rigelig væske
- Få motion og bevæg dig
- Overvej at tale med en diætist, som kan vejlede dig omkring din mad.
- Brug afførende midler, hvis du er så syg, at det ikke kan lade sig gøre at følge nævnte leveregler. Der findes flere midler, der kan købes i håndkøb.

Kontakt din læge

Hvis du har længerevarende forstoppelse og desuden kaster op, bør du altid tale med en læge, inden du begynder at tage afførende midler. Hvis du er det mindste i tvivl om behandlingen, skal du kontakte din læge!

Forstoppelse følges ofte af oppustethed. Det er dog vigtigt, at være opmærksom på, at oppustethed også kan være tegn på anden for form for sygdom.

Så selv om du har normal afføring, men alligevel er oppustet - måske kombineret med mavesmerter, skal du henvende dig til din læge. 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.