Genoptræning af din hofte starter lige efter operationen

Dorthe Brøndum Rasmussen, fysioterapeut

Når du har fået din nye hofte, starter genoptræningen umiddelbart efter operationen. Det vil sige, så snart bedøvelsen er aftaget, og du kan mærke dit ben igen. 

 

Bevægelse lige efter operationen

  • Start stille og roligt med at vippe med foden. Vip op og ned så godt du kan i roligt tempo. Så er du i gang.
  • Senere på dagen må du gå i gang med at bøje og strække dit ben og derved også din hofte. Stille og roligt.
  • Det er vigtigt, at du allerede samme dag, som du bliver opereret, kommer op at stå og kommer ud at gå. Det er også træning.
  • Fysioterapeuten vil instruere dig i flere træningsøvelser og vejlede dig omkring gang med relevant gangredskab; for eksempel stokke - eller rollator, hvis du plejer at bruge sådan en.

Inden du tager hjem

Inden du tager hjem, træner vi også hvordan du kan gå på trapper, hvis du har behov for det, og vi vurderer sammen om du har behov for hjælpemidler. Har du mange smerter, er det vigtigt, at du siger det. Så kan vi bedre hjælpe dig. En god håndtering af smerter er alt afgørende for, at du kan træne optimalt. Det er vigtigt, at du tager ansvar for din egen træning, både under indlæggelse og efter udskrivelse. Det vil sige, at du skal huske at træne med øvelserne flere gange dagligt samtidig med, at du er aktiv med daglige gøremål.

Genoptræningen derhjemme

Når du tager hjem fra sygehuset, vil der blive lavet en henvisning til din hjemkommune med henblik på yderligere genoptræning, hvis du har behov for det. Denne henvisning er det, der hedder en Genoptræningsplan.

Efter en operation med en kunstig hofte, er det forventeligt, at musklernes aktivitet og hoftens bevægelighed stille og roligt bliver bedre, måned for måned, hvis du fastholder træningen. Efter en operation med en kunstig hofte anbefaler vi, at du holder fast i træningen derhjemme i ¾ til 1 år efter operationen for at opnå det mest optimale resultat.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.