Hvad er god mundhygiejne?

Anita Tracey, Projektsygeplejerske

Det er nok de færreste, der tænker på, at mundhygiejne er en vigtig del af at holde sig rask. Mundhygiejne er ikke blot med til at holde dig rask, men har også stor betydning for dit velvære, og hvordan andre opfatter dig.

Den normale bakterieflora i munden

Der findes cirka 700 forskellige bakterier i din mundhule. De danner dagligt belægninger på tænderne. Det er det, som kaldes plak. Hvis den ikke fjernes ved daglige tandbørstning, opstår der tandsten, huller i tænderne, tandkødsbetændelse eller svamp i munden.

Manglende mundhygiejne kan give betændelse i munden

Du kan få dårlig ånde, smerter og problemer med at spise og drikke. Bakterierne i mundhulen kan føres rundt i kroppen og give betændelse andre steder, som for eksempel lungebetændelse.

Særligt hvis du har nedsat immunforsvar eller lungesygdom, som for eksempel KOL, har du større risiko end andre for at få lungebetændelse af bakterierne i munden.

God mundhygiejne vil sige, at du både passer på dine tænder, dine slimhinder i munden og dine læber. En god mundhygiejne indebærer derfor følgende ting:

Børst dine tænder dagligt!

Du bør børste dine tænder efter hvert måltid eller mindst 2 gange om dagen. Hver gang i 2-3 min. Det holder dine tænder rene og giver færre bakterier i munden.

  • Det kan være godt at bruge en elektrisk tandbørste, så du ikke skal bruge kræfter på tandbørstning – og den renser tænderne bedre. Det er bedst at bruge en tandbørste med et lille, blødt børstehoved med mange tætsiddende børstehår.
     
  • Det er godt at bruge tandstikker og tandtråd, da tandbørsten ikke kan fjerne alle belægninger mellem tænderne.
     
  • Brug gerne tandpasta, der indeholder fluor, da det er med til at forebygge huller i tænderne.

Bevar fugtige slimhinder i munden

Fugtige slimhinder og spyt er med til at hjælpe immunforsvaret med at bekæmpe bakterier i munden. Spyt beskytter mod huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Spyt hjælper også til at gøre maden blød så den er nemmere at synke

Du kan holde dine slimhinder fugtige ved at drikke rigeligt. Hvis ikke det er nok, kan du prøve tyggetabletter, sukkerfrit tyggegummi eller pastiller eller receptpligtig medicin, der kan øge din spytproduktion.

Hvis du tager medicin mod psykisk sygdom, allergi eller forhøjet blodtryk eller får morfinlignende præparater, skal du være ekstra opmærksom på at holde dine slimhinder i munden fugtige, da mange af disse præparater giver mundtørhed.

Hold dine læber fugtige!

Det er vigtigt at pleje læberne, fordi sarte, tørre og sprukne læber kan være generende og indgangsport for bakterier, der kan give betændelse. Du kan behandle tørre læber med vaseline, læbepomade, læbebalsam eller fed fugtighedscreme.

Skyl eventuelt munden i klorhexidin!

Hvis du har begyndende betændelse i tandkødet og mærker en generende ømhed, kan du skylle munden med klorhexidin mundskyl 0,12%.

Gå regelmæssigt til tandlæge!

Du bør gå regelmæssige til tandlæge, hvor du bliver undersøgt for huller og få renset tænderne ved behov.

For dig der bruger inhalationsmedicin

Hvis du bruger inhalationsmedicin, vil det ofte påvirke slimhinderne i din mund. Det er derfor ekstra vigtigt, at du børster tænder eller skyller munden efter, du har taget din medicin. Et godt råd for at huske det er at placere din faste inhalationsmedicin ved siden af tandbørsten.

Søg hjælp ved vedvarende problemer!

Hvis du bliver ved med at have problemer med dine tænder og mundhule – eller har smerter, skal du tale med dem på apoteket, din tandplejer eller tandlæge.

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.