Hverdag med KOL

Birthe, 66 år, har svær KOL

Birthe har haft KOL i 44 år, hun har i dag 35% tilbage af sin lungefunktion

Det fylder i hverdagen, men hun prøver at abstrahere fra det og ikke tænke på sig selv som syg. Hun har heller ikke lyst til at se syg ud.

’Jeg har ikke rygerlunger, jeg har KOL’, siger Birthe

Hun oplever ofte at blive mødt af den holdning, at det er hendes egen skyld, at hun er syg. Hun har haft meget kronisk bronkitis som barn, men hun har faktisk kun røget 5-6 cigaretter om dagen, og er stoppet for allerede 25 år siden. Derfor bliver hun ked af det, når folk lidt anklagende omtaler hendes sygdom som at hun har ’rygerlunger’.

’Jeg er her bare’, siger veninden

Birthe har en veninde, hun bl.a. spille billard med. I filmen fortælles, hvordan hun prøver at være en god veninde. Det er noget med at følge lidt med, besøge hende på hospitalet, hvis hun bliver indlagt, og ellers bare være der.

'Når jeg får det rigtigt dårligt, skal jeg bare at tage det roligt, og koncentrere mig om at trække vejret'

Birthe prøver at få ringet til lægen, når hun får det dårligere, og ringer inden det bliver helt galt. Så tager hun ofte toilettasken med, så hun har den, hvis hun skal indlægges. Det sker også, at hun ringer 112 med det samme, og så kan de høre at de skal komme, 'for jeg kan dårligt sige mit navn'. Så handler det bare om at tage det helt stille og roligt, og vente. Ingenting at gøre, ud over at forkusere på at trække vejret og ikke panikke. Så går det nemmere.

Hun har gjort op med sig selv, at hun ikke er bange for at dø af sygdommen, for hun ved jo, at det gør hun på et tidspunkt. Og det tidspunkt kommer når det kommer, forhåbentlig om mange år.

Se mere i videoen "Fakta om KOL".

Et bedre liv med kronisk sygdom

Tag styringen tilbage. Lær at håndtere symptomer, bekymringer og udfordringer på kurset LÆR AT TACKLE kronisk sygdom. Det er gratis og kræver ingen henvisning.
Find LÆR AT TACKLE kursus
 

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.