Hvordan aflaster jeg et fodsår?

Anja Egeskov Nørris - Fodterapeut

Dit sår skal have ro

Skal dit fodsår hele, skal såret have ro. Vi siger, at såret skal aflastes. Det betyder, at der ikke må være noget, der trykker på såret, når du står og går. Det kan betyde, at du i en periode skal have specielt fodtøj, som aflaster dit sår.

Det kan for eksempel være fodtøj med en speciallavet sål. Det kan aflaste såret, hvis det sidder under foden. Men det kan også være fodtøj med filt, som aflaster et sår, der sidder på siden af eller oven på foden. I nogle tilfælde kan du også fortsætte i dit eget fodtøj.

Din fodterapeut kan hjælpe dig med at finde det rigtig fodtøj. Valg af det rigtige fodtøj til dig, kommer an på, hvordan dit sår ser ud, hvor det sidder, og hvad årsagen til såret er.

At aflaste kan også betyde, at du skal begrænse, hvor meget du går og står. Måske du er vant til at gå tre lange ture hver dag. Måske du i en periode kun bør gå to mindre ture. Måske skal du holde dig helt i ro et stykke tid, hvor du kun må gå, når du for eksempel skal på toilettet eller hente noget at drikke.

Det er meget individuelt, hvor meget dit sår skal aflastes. Din fodterapeut vil fortælle dig, hvordan du bedst aflaster lige præcis dit fodsår.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.