Hvordan kan sygdom påvirke din seksualitet som single?

Susanne Duus, sexolog

Når du rammes af sygdom påvirkes mange sider af din dagligdag - også seksualiteten.

Sygdom og seksualitet

Mange mennesker er ikke klar over, hvilke konsekvenser behandling af kræft kan få for deres seksualliv. Derfor er det vigtigt - allerede inden behandlingen - at du bliver informeret om konsekvenserne og mulighederne for at afhjælpe seksuelle problemer. Det gælder også hvis du ikke har en partner på det tidspunkt hvor du er i behandling.

Seksualitet og singleliv

For nogle singler, er det kendt at have frygt og bekymringer om dating, nye relationer og seksuel intimitet.

Hvis du er single, går du måske med overvejelser om, hvornår du mon er klar til at møde en ny partner. Hvornår synes du, at du føler dig klar og har lyst til at fortælle om din sygdom - og om hvilken betydning, den har for dig og dit liv. Skal det være, når din behandling er færdig – eller hvor lang tid skal der gå?  

Der er ikke noget rigtigt eller forkert tidspunkt på at indlede et nyt forhold.  Det rigtige tidspunkt er meget individuelt for det enkelte menneske. Din beslutning kan måske også afhænge af din sygdoms karakter samt sværhedsgrad.

Sygdom kan forandre kroppen

Sygdom kan medføre, at kroppen får et andet udseende. Det kan være svært at vænne sig til en krop med f.eks. et ar, en stomi, eller andet. Nogle kan føle sig mindre attraktive, generte eller skamfulde over den nu anderledes krop, og vil måske foretrække at have lyset slukket eller stearinlyset tændt - og måske med en lille bluse på – de første gange I er sammen intimt.

Selvom det kan være svært, er det en god idé at give en ny partner mulighed for at reagere på, at du har eller har haft kræft. Måske vil du blive overrasket over, at hun eller han slet ikke ser problemerne i de ting, som du måske troede, vedkommende ville.

Omvendt kan det virke overvældende for en eventuel ny partner, hvis du fortæller alt om din kræftsygdom ved jeres første møde.

Lære at acceptere en ny krop

Har du svært ved at blive tryg ved din ændrede krop, kan det også være svært at tro på, at andre kan holde af den og synes, den er smuk og tiltrækkende. Det er vigtigt, at du arbejder med at acceptere din ændrede krop, og forstår den som noget, der fortsat kan give dig glæde og fornøjelse - og ikke kun forbinder den med sygdom og symptomer.

Sygdom behøver ikke at sætte en stopper for hverken livskvalitet, livslyst og ej heller for din seksualitet.

Kræftbehandling kan påvirke din fertilitet

Overvejer du at skulle have børn eller flere børn, skal du være opmærksom på, at kræftbehandling kan påvirke din fertilitet. Der findes forskellige muligheder for hjælp, som du må tale med personalet om på det sted, hvor din kræftbehandling foregår.

Få hjælp af din behandler eller andre eksperter

Er der noget, du gerne vil have svar på i forhold til din seksualitet, kan du altid prøve at henvende dig til din praktiserende læge - eller hvis du er tilknyttet en afdeling på sygehuset, så prøv at spørge sygeplejersken eller lægen her. Kan hun eller han ikke svare på dit spørgsmål, vil de kunne hjælpe dig med af finde en, der kan.

Det kan også være en god ide at søge information eller rådgivning hos den patientforening din sygdom vedrører.