Hvorfor hoster man?

Uffe Bødtger, speciallæge i lungesygdomme

Mavesyre, sekret (slim og snot),  blodtryksmedicin og rygning kan irritere vores luftveje og være årsag til hoste. Ikke alle, der lever med KOL, oplever irritation af luftvejene.

Flere ting kan irritere vores luftveje og give hoste. Det kan være sekret (snot), som løber nedad, fra næsen eller bihulen ned i svælget og irriterer luftvejene. Det kan også være mavesyre, som løber opad fra mavesækken eller spiserøret op i svælget og ad den vej irritere luftvejene.

Blodtryksmedicin (Ace-hæmmere) kan også være en årsag til hoste. Det kan give en tør hoste, som kan vare ved længe. Hvis du kan nikke genkendende til noget af det, så tag en snak med din læge, om en mulig løsning på hosten.

Se også: Udfordringer ved KOL

Rygning skaber irritation af luftvejsslimhinderne. Det kan give rygere en morgenhoste. Mange som har KOL og samtidig er tidligere rygere, kan have irriterede luftveje. Det er fordi luftvejsbronkierne er irriterede eller beskadiget af tobak. Nogle mennesker har ingen irritation i deres luftveje, når de har KOL, andre har meget irritation. Nogle spytter slim op, andre gør ikke.

Se videoen og hør speciallægen Uffe Bødtger fortælle de hyppigste grunde til hoste, når det ikke er KOL, som påvirker luftvejene.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.