I dag fortæller jeg folk, at jeg har PTSD

Finn Nielsen, har PTSD

Finn Nielsen fik PTSD efter en trafikulykke i 2011. I dag er han åben omkring sygdommen - blandt andet også for at forberede folk lidt på de raseriudbrud, som kan komme pludseligt, og som han ikke kan styre. 

Åben omkring min sygdom

I dag fortæller Finn, at han har PTSD, når han møder nye mennesker. Måske ikke første gang han møder dem, men senere hen.

Jeg siger til folk, at jeg kan blive hidsig, og at jeg kan blive gal. Min PTSD gør, at jeg får nogle raseriudbrud en gang imellem.” 

Folk skal ikke være bange for mig

Han plejer at sige til folk, at de skal bede ham gå væk, når han bliver hidsig.

Sig at jeg skal gå ud og slappe af - og så bagefter, så snakker vi stille og roligt igen”. Det er det, jeg siger til folk. I skal ikke være bange for mig. Jeg er ikke voldelig. Verbalt kan jeg bare blive ret gal.” 

Kan ikke styre raseriudbruddene 

Finn kan ikke styre raseriudbruddene. Han er ikke selv opmærksom på, at de kommer, for de kommer meget pludseligt.

Lige når det sker, ved jeg det ikke på grund af min PTSD. Men jeg kan simpelthen blive så arrig over ingenting, og så kommer det bare som et vandfald. Jeg er så heller ikke bange for bagefter at give folk en undskyldning, hvis det ikke lige var dem, det skulle gå ud over. Men det går jo ud over nogle folk, som det ikke skal gå ud over, en gang imellem.” 

Mine venner kender raseriudbruddene

Alle i Finns vennekreds kender hans raseriudbrud og tager det meget afslappet. De plejer blot at sige: ”Ja, det snakker vi om, om lidt. Gå lige op og læg dig eller gå en tur”. 

Alle i min vennekreds ved, at det ikke er dem, jeg bliver sur på. Det er bare mig selv, jeg bliver sur på, fordi jeg ikke kan de ting, som jeg gerne vil.
 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.