I dag har vi større forståelse for hinandens behov

Pia Nielsen, hendes mand Finn Nielsen har PTSD

Pia Nielsen er gift med Finn Nielsen, som fik PTSD efter en trafikulykke i 2011. Hun har selv en bipolær sindslidelse. Det, at de nu begge har psykiske problemer, har faktisk gjort det lettere, for nu har de større forståelse for, hvordan det er at have en dårlig dag. 

Hverdagen er blevet lettere

Pia synes faktisk, at det blevet lettere efter, at Finn fik diagnosen, end det var før. 

Førhen sagde jeg til ham: "Der er simpelthen for mange tanker oppe i hovedet". Det har han ligesom fundet ud af selv nu: ”Ah, det er det, det er”. Nu kan han forstå, når jeg siger, at jeg har det skidt i løbet af dagen, eller at jeg går op for at sove, fordi nu mærker han det selv de dage, hvor han har det lige sådan.

På den måde er de blevet bedre til at støtte hinanden og acceptere de ting, der kan blive nødvendige for dem hver især i løbet af en dag. 

LEGO-klodser som terapiform

Pia fortæller, at Finn afleder sine tanker med LEGO-klodser.

Det er jo en af de bedste terapiformer, vi har fundet til ham. (..) Hvis det begynder at stresse og han begynde blive sur, så går han op og sætter sig og begynder at samle et eller andet.

Pia har sit hobbyværelse

Pia slapper af med at lave smykker og decoupage i sit hobbyværelse. Der laver hun alle former for håndarbejde – bortset fra strikning. 

Det er dejlig afslappende at kunne gå derop, fordi det stresser ligesom os begge to af.”

Finn har altid været meget social

Pia fortæller, at Finn altid har været meget social. Men efter han fik PTSD’en, havde han ikke længere lyst til at være ude blandt andre. 

Jeg tror lige så meget, at han var bange for at såre andre på grund af sit temperament. Men det har hjulpet meget efter, at vi begge to er startet nede i socialpsykiatrien, hvor der er nogle ligesindede, som vi kan snakke med og som forstår, hvad det er, der er galt.” 

Hun mener også, at det har hjulpet ham at møde nogle mænd der, som han kan snakke med, og som lige præcis ved, hvad det hele handler om.

 

Bipolær sindslidelse: En bipolær lidelse er en blanding af maniske episoder med megen energi og depressive episoder med nedtrykthed. Tidligere kaldte man det manio-depressiv sygdom.

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.