I min fritid er jeg frivillig

Søs Vinther, har PTSD og borderline

Søs Vinther har diagnoserne borderline og PTSD. Hun har på grund af sin sygdom haft problemer med at klare et fuldtidsjob og har ikke kunnet overskue at tage en uddannelse. Hun står for at skulle i flexjob.

Forsøgt sig med jobs og uddannelse

Søs har kun haft småjobs af to-tre måneders varighed. Hun har prøvet at starte på en uddannelse, men kunne ikke overskue det. I starten af 2000 blev hun visiteret til flere forskellige flexjobs. Hun var egentlig glad for dem, men kunne ikke overskue det. Nu står hun for igen at skulle i flexjob, og hun er spændt på, hvordan det kommer til at gå. 

Udfordringerne på et job

For Søs er udfordringerne ved at passe et job, at der ikke må være mere end 10 personer til stede. Er der mere end 10, får hun angst og hun er nødt til at flytte sig væk. Problemet for hende i den situation er, at hun ikke kan forudse, hvad der kommer til at ske, og det har hun det ikke godt med. Hun kan heller ikke klare højtråbende mennesker, for det forbinder hun med slåskamp og slag. En anden udfordring er, at hun skal have tingene at vide mere end én gang. Og hvis hun har en dårlig dag, skal hun have tingene at vide mange gange. 

Er frivillig i sin fritid

I sin fritid er hun frivillig på ’Stop spild lokalt’. Her opholder hun sig meget, for hun føler, at hun har succes der og hun føler at hun er en del af det. 

De giver mig nogle opgaver, som jeg kan klare. Jeg føler, at jeg er noget værd og kan bruges til noget. De har givet mig ansvaret for at lave vagtplan. Det føler jeg godt, at jeg kan og har det godt med det. Det har jeg succes med.”

 

Borderline: Betyder, at man har en personlighedsforstyrrelse. Det indebærer, at man kan have problemer med at styre sin impulser og følelser. Og man kan have svært ved at bevare et nært forhold til andre mennesker. Man kan også have svært ved at styre sit temperament og sin vrede, hvilket kan betyde, at man let kommer i konflikt med andre.

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.