Ikke længere begrænset i hverdagen

Niels Christian Nielsen, nyt og genoptrænet knæ

Niels Christian Nielsen har både prøvet at få et nyt højre knæ og genoptræne det venstre knæ via GLA:D-forløbet. Han er gift med Jette Nielsen. Her fortæller Jette og han, om de begrænsninger, som særligt det højre knæ medførte, inden han fik et nyt knæ.

 

Se også: Træningen er behandlingen - en beskrivelse af GLA:D forløbet.

 

Knæet blev værre over en årrække

Jette fortæller, at Niels Christians højre knæ blev værre over flere år. Til sidst var det sådan, at hvis de skulle lave noget, som var belastende, så skulle han tage smertestillende medicin for at kunne klare det. Det var også sådan, at hvis de skulle noget om eftermiddagen, så kunne han ikke slå græs om formiddagen. De blev altså nødt til at planlægge aktiviteterne lidt, for ellers var det for belastende for knæet.

 

Generne fra knæet påvirkede hverdagen

Hvis de for eksempel skulle en tur i Tivoli med børnebørnene så var det belastende, fordi han enten var påvirket af smerter – eller den smertestillende medicin. I deres hus i Sverige havde han altid haft eneret på at hente vand i brønden, fordi det skulle gøres på en bestemt måde. Denne opgave måtte Jette dog overtage, fordi han ikke magtede det på grund af smerter.

 

Det nye knæ forandrede hverdagen

Da der var gået noget år på den måde, fik Jette overtalt ham til at gå til læge. Efter operationen kunne de foretage sig nogle flere ting. Udflugterne blev længere. Reparationer i hus og have var nemmere at få gjort. Nu er det igen Niels Christian, der slår græsset – og henter vand i huset i Sverige. Og han er glad for, at han nu igen kan alt det, han før var blevet begrænset i.

Se også videoen "Livet før og efter Hannes nye hofte".

 

Filmen er udtryk for den medvirkendes personlige erfaringer og holdninger. 

 

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.