Ind imellem kan det være hårdt

Pia Nielsen, hendes mand Finn Nielsen har PTSD

Pia Nielsen er gift med Finn Nielsen, som fik PTSD efter en trafikulykke i 2011. Pia synes, at det ind imellem kan være hårdt at leve sammen med Finn, fordi han får jævnlige raseriudbrud. Men heldigvis kun verbalt. Han har aldrig slået nogen.

Temperamentet kan løbe af med Finn

Ind imellem kan Finns temperament løbe af med ham. Men kun verbalt. Han har aldrig slået nogen. 

Men det, der kommer fra munden, er ikke pænt. Det kan være hårdt ind imellem.” 

I dag tager hun hans raseriudbrud mere afslappet

Efter at han fik diagnosen og dermed en forklaring på, hvorfor han teede sig sådan, tager hun dog hans raseriudbrud mere afslappet. 

Han får besked på, at han kan skrubbe i seng. Og så er det ligesom om, at det vil han åbenbart ikke, og så tør han op igen. Han kan kun være gal i forholdsvis kort tid, og når der så er gået fem minutter, har han glemt alt om det. Så kan han ikke huske, hvad det var, han skældte ud over, og så er han i gang med noget andet.” 

Humørsvingninger og manglende koncentration

Hun oplever, at det ofte starter med humørsvingninger, og så har han i det hele taget svært ved at koncentrere sig om noget.

Det ene øjeblik er han glad, og det næste sidder han og surmuler. Han kan ikke koncentrere sig om noget. Det er ligesom om, at han synes, at alt går imod ham. Selv med kartoflerne kan han blive tosset over, at han ikke kan finde ud af at skrælle dem, som han plejer.

Kan ofte se raseriudbruddet komme

Hans raseriudbrud kommer ofte, fordi noget går ham imod, eller han er utilfreds med sin egen indsats.

For det meste kan jeg se det på ham eller næsten regne ud, hvad der er galt. Ellers spørger jeg ham simpelthen. Det kan godt være, at jeg skal spørge ham tyve gange, men på et tidspunkt må han åbne op og fortælle mig det. Jeg kan jo stå og sige til ham, at han bliver jo nødt til at sige det, fordi ellers kan jeg ikke hjælpe dig med noget.” 

Der ligger næsten altid noget forud

Der ligger næsten altid noget forud for raseriudbruddet. Men Finn er også blevet bedre til at fortælle, hvad der er galt.

Han er blevet bedre til at fortælle, hvad det er, der er galt. Hvilke tanker han har, og hvorfor han har det, som han har det - fordi som regel ligger der gerne noget forud for. Det er sådan, jeg synes, det er at leve med ham nu.”
 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.