Indlæg til sko – hvad er det og hvordan får man det?

Cille Holse - Fodterapeut

Et indlæg er en specialfremstillet sål

Uanset om du har diabetes eller ej kan du have behov for indlæg i dine sko. Et indlæg er en special fremstillet sål, som aflaster, støtter og justerer dine fødder, så du får den mest naturlige gang og holdning.

Når du har diabetes, kan dine fødder ændre facon. Dine fødder kan blive længere og bredere, og dine tæer kan ændre stilling. Derudover kan dine sener og ledbånd blive strammere. Det kan betyde, at dine fødders stilling og din måde at gå på ændrer sig og belaster dine fødder forkert.

Har du en fejlstilling i dine fødder, kan det være årsagen til smerter længere oppe i kroppen. For eksempel i knæ, hofte eller ryg. Hvis du belaster dine fødder forkert, dannes der hård hud og tryk på dine fødder. Hvis du samtidig har udfordringer med at mærke, at du går forkert i dine sko, er du i risiko for at få problemer.

Med et indlæg i dine sko får du aflastet dine fejlstillinger og forhindrer yderligere problemer.

Hvordan får jeg et indlæg?

Det er din fodterapeut, som afgør om du kan have gavn af et indlæg. Din fodterapeut fremstiller indlæg til hver enkelt fod, som tager højde for fejlstillinger, som skal aflastes og rettes op.

Husk, at du kan få tilskud til indlæg hos en fodterapeut.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.