Gå til indhold

Intimitet og nærhed i parforholdet når sexlivet forandrer sig

For mange mennesker fungerer den seksuelle kontakt som en måde at udtrykke følelser, kærtegn og intimitet på, som ofte er med til at forebygge og bearbejde konflikter i parforholdet.

Det er naturligt, at lysten til sex og hvor ofte man har sex varierer gennem livet - ligesom lysten til sex er forskellig fra person til person.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Når man lever med diabetes, kan man opleve seksuelle udfordringer og måske at lysten til sex aftager. Det bliver måske sjældnere, man dyrker sex end tidligere og for nogle kan det påvirke intimiteten, nærheden og trivslen i parforholdet. Måske er det svært at tage initiativ til sex, hvis det opleves besværligt med at bruge medicin eller seksuelle hjælpemidler.

 

I denne film får du nogle ideer til, hvordan man kan styrke nærheden og intimiteten i parforholdet.

 

Det er vigtigt at prioritere trivslen i parforholdet, selv om man måske har en travl hverdag. Det er nødvendigt, at der også er plads til kærestetid. Det kan være weekendophold eller rejser. Her er der mulighed for, at I udelukkende har opmærksomheden på hinanden og ikke koncentrerer jer om hjemlige gøremål. Der er ro til at få snakket sammen uden afbrydelser og mulighed for uforstyrret at dyrke intimiteten i parforholdet.

 

Restaurantbesøg, kulturelle oplevelser som koncerter, biograf, teater eller hvad I nyder at opleve sammen, giver vækst til samhørigheden i parforholdet. Det kan være en ide at genopfriske, hvilke aktiviteter I lavede sammen, da I var nyforelskede eller have en aftale om, at I på skift arrangerer overraskelser for hinanden. En fælles aktivitet kan også være at gå en tur sammen hånd i hånd.

 

Man kan vise sin kærlighed til sin partner på mange måder, og det er vigtigt at vide, hvad partneren holder af, og give dét til sin partner. Det kan være kys og kram i dagligdagen der for mange er en vigtig del af parforholdet.

 

Hvis det seksuelle liv halter, kan det være vigtigt, at I har mere opmærksomhed på at kysse og kramme ikke kun som en rutine ved goddag og farvel, ved godmorgen og godnat, men kys og kram, hvor I giver udtryk for ømhed og kærlighed.

 

I kan invitere hinanden til at tage et bad sammen, massere hinanden, måske med afdæmpet og afslappende musik og tændte stearinlys.

 

Det kan også være, I nyder at lave en god middag sammen og nyde den ved et veldækket bord.

Hvis I sammen ser tv og sidder tæt sammen, kan I benytte lejligheden til samtidig at ”nusse” hinanden.

Det er vigtigt, at I en gang imellem sætter tid af til at snakke om, hvordan I hver især trives i parforholdet, og om I hver især er tilfredse med fordelingen af de praktiske opgaver.

 

Gennem kommunikation kan du vise, at du værdsætter din partner ved anerkendende at sige;

”jeg har savnet dig i dag”, ”jeg har tænkt meget på dig i dag”, ” tak fordi du hjalp mig”, ”hvordan kan jeg bedst hjælpe dig”.

Det har stor betydning, at I giver jer tid til at lytte til hinanden, når en af jer har noget på hjerte, har problemer, bekymringer eller kommer med kritik.

Hvis du har behov for at kritisere din partner, er det vigtigt at fortælle i ”jeg-form”, så din partner ikke kommer i en forsvarsposition, som kan betyde, I kommer til at optrappe konflikten.

 

Du kan for eksempel indlede med;

”Jeg bliver ked af det, når du ikke lytter til mig”, ”jeg kunne ønske mig, du havde mere tid til at være sammen med mig”, ”jeg kunne ønske mig, du tog lidt mere ansvar for de hjemlige opgaver”, ”jeg bliver vred, når du ikke overholder aftaler”.

Det er vigtigt at huske på, at et parforhold ikke er et statisk forhold, men kræver energi, engagement, tolerance, forståelse og intimitet for at blomstre.

 

Har I brug for støtte til kommunikationen mellem jer eller ideer til at øge intimiteten, så kan man altså søge hjælp hos en psykolog eller sexolog.

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.