Introduktion til massage

Thorbjørn Røstad, fysioterapeut (palliation)

Massage kan være en del af dit behandlingsforløb, hvor en fysioterapeut hjælper dig med at håndtere angst eller lindre smerter. Massagens formål kan også være at opnå velvære gennem afspænding af muskler.

Referat af filmens indhold:

Massage kan være en del af dit behandlingsforløb, hvor en fysioterapeut hjælper dig med at håndtere angst eller lindre smerter. Massagens formål kan også være at opnå velvære gennem afspænding af muskler.

Hvem kan massere dig?

Du kan også få massage af en i din omgangskreds. Du skal dog være opmærksom på, at den massage, som du får hos en fysioterapeut udføres på baggrund en faglig viden om muskler, væv og led. En fysioterapeut ved, hvordan og hvornår man må massere en syg legemsdel – og hvornår man ikke må. Det er en viden, som en pårørende ikke har.

Tal altid med din læge først

Du bør derfor altid tale med en læge, hvis du ønsker at benytte dig af massage, da det ikke altid er hensigtsmæssig på grund af din sygdom.

Hvis du har fået tilladelse af din læge, og du ønsker at få en pårørende til at masse dig, skal du være opmærksom på at i nogle tilfælde kan massage forværre smerten – også selv om den er udført varsom. Hvis det er tilfældet, må du selvfølgelig afbryde massagen.

Undlad at massere sår og tumorer

Du skal også være opmærksom på, at du ikke må lade din pårørende massere på sår eller på tumorer, fordi der er risiko for blødninger. Du må heller ikke få massage på en legemsdel med lymfødem, eller hvis du har en blodsygdom. Det vil dog være ok med let berøring og lette strygninger over områder, hvor der er spredning af kræft - det gælder både led, muskler og skelet.

Se filmen "Sådan masserer du"!

I filmen "Sådan massserer du" viser vi dig helt grundlæggende principper for massage, og hvordan en pårørende kan massere et sted, hvor du har ondt. Det vil eventuelt være nødvendigt at få en fysioterapeut til at instruere dig i, hvordan din pårørende skal gøre i netop dit tilfælde.

Du kan bruge olier til at massere med. Vær opmærksom på at bruge en olie, som ikke generer din hud eller har en lugt, der giver dig kvalme. Du kan eventuelt øge afspændingen ved at lytte til afslappende musik. 

Se også videoen: Berøring kan lindre

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.