Kender du én, som går med selvmordstanker?

Marlene Kirketerp, Psykolog

Kender du - eller har du mistanke om én, som går rundt med selvmordstanker? Hvis du gør, er det være vigtigt at tage det alvorligt og handle på din mistanke. Vi ved, at de fleste i virkeligheden ikke ønsker at dø, men har et ønske om at forandre livet til det bedre.

Har du mistanke om selvmordstanker?

Kender du én, der har selvmordstanker eller har forsøgt at tage livet af sig? Måske går du og overvejer, hvad du kan gøre – eller hvad der er det rigtige at gøre. Og hvornår er det rigtige tidspunkt at gøre noget? Måske spekulerer du også over, hvor alvorlig vedkommendes overvejelser om selvmord er? Eller måske har vedkommende aldrig sagt noget, men det er blot en mistanke, du har?

Ønsker forandring - ønsker ikke at dø

At være nærtstående til en person, der er så plaget af sit liv, at vedkommende ikke længere har lyst til at leve, er en meget stor belastning. Jo mere du går og overvejer situationen, jo mere urolig og ængstelig kan du blive. Vi ved, at mange mennesker, der har selvmordstanker, ikke har noget ønske om at dø. De har snarere et ønske om forandring. De ønsker hjælp, så det ubærlige bliver mindre smertefuldt. Hjælp til at forandre livet til det bedre.

Spørg ind til selvmordstankerne!

Der er flere ting, som du kan gøre i den situation for at hjælpe den selvmordstruede:

Du kan tale med vedkommende og spørge direkte, om han eller hun har overvejet selvmord.

Når du taler med personen, er det vigtigt, du har god tid. Vær imødekommende og omsorgsfuld. Du må gerne vise din følelser – også din bekymring og fortvivlelse. 

Du skal tage overvejelserne alvorligt, og du bør ikke bagatellisere de problemer, som er årsagen til, at vedkommende overvejer at tage sit eget liv. Det er vigtigt, at du bryder tabuet og afviser at sige ja til ikke at fortælle om selvmordstankerne til nogen.

Få professionel hjælp!

Du kan hjælpe den selvmordstruede til at finde professionel hjælp. Der er professionel hjælp at hente hos diverse telefontjenester, egen læge, en psykolog eller psykiatrisk skadestue. 

Du må meget gerne tilbyde at ledsage personen til den hjælp, vedkommende vælger.

Det er vigtigt, at du opfordrer personen til at være ærlig overfor den professionelle og fortælle om selvmordstankerne. Du kan eventuelt tilbyde at fortælle den professionelle, hvad du ved.

Kontakt personens egen læge!

Hvis du står i den situation, at en person fortæller om selvmordstanker, eller din mistanke om selvmordstanker forstærkes under samtalen, men personen nægter at søge professionel hjælp, skal du kontakte vedkommendes egen læge – med eller uden personens accept. 

Du skal forklare, at du er nødt til at reagere på noget så alvorligt som selvmordstanker, og at du handler, fordi du holder af vedkommende.

Når I har fundet den rette professionelle hjælp, erstatter hjælpen ikke din betydning og tilstedeværelse. Du skal fortsætte med at have kontakt med den selvmordstruede og vise, at du fortsat holder af vedkommende.

Pas på dig selv

Vær opmærksom på, at du måske også har brug for at tale med nogen. Det er tungt at vide, at én man holder af, har det så skidt. Derfor kan det være godt at tale med venner, familie eller andre, som du har tillid til. 

Andre kan godt forstå, at du har det svært. En anden mulighed er at gøre brug af de samme telefontjenester, der rådgiver selvmordstruede. De rådgiver også de pårørende.

 

Her kan du få råd og vejledning omkring selvmordstanker

Find den psykiatriske skadestue eller psykiatriske akutmodtagelse, der er tættest på dig på her >>

Bor du i Region Sjælland kan du få hjælp her >>

Søg hjælp hos Livslinien her >>

Søg hjælp hos Starlinjen her >>

Søg hjælp hos Sct. Nicolai Tjenesten her >>

Søg hjælp hos Sjælesorg på nettet her >>

Søg hjælp hos Psykiatrisfonden her >>