Kikkertoperation

Thomas Houe, speciallæge i ortopædkirurgi

En kikkertoperation kan virke fx, hvis man skal have skyllet et generende stykke brusk ud af leddet. Men det fjerner ikke slidgigten.

Om kikkertoperation

Hvis du har slidgigt i knæet har du måske hørt om andre, der har fået foretaget udrensninger eller skylninger af knæet med en såkaldt kikkertoperation. Denne behandlingsform kan have en kortvarig effekt på slidgigt. Som regel er den mest effektiv, hvis man på grund af begyndende slidgigt i knæet har et løst stykke brusk eller lignende som kan sætte sig i klemme i knæleddet. Hvis det sker, er symptomerne at knæet låser helt fast i perioder. Det kan i visse tilfælde lade sig gøre at fjerne dette løse bruskstykke og opnå en god effekt, men hvis man har fremskreden slidgigt, er det som regel ikke en god ide at lave kikkert kirurgi, da man jo ikke kan fjerne slidgigten. Det bør for en god orden siges at heller ikke kikkertkirurgi er helt ufarligt.  Man kan også se infektioner og blodpropper i benet efter denne type mere beskedne indgreb.

Om en såkaldt 'osteotomi'

Hvis man på dit røntgenbillede kan se, at der er tegn på slidgigt på indersiden af knæleddet, kan man i nogle tilfælde overveje at lave en såkaldt osteotomi. Ved denne operation skærer kirurgen den øverste del af skinnebenet over og sætter det sammen igen. På den måde kan kirurgen flytte belastningen væk fra den slidte del af knæet og ind i en mere rask del af knæet. Der er dog også risiko for komplikationer ved denne type af operation og den gennemføres ikke på alle sygehuse. Hvis du sammen med kirurgen finder ud af at denne type af operation måske er en løsning for dig vil man kunne henvise dig til behandling på et andet sygehus, hvis kirurgen ikke selv kan tilbyde at lave operationen.