Kræften er der - men jeg tænker ikke på den hver dag

Stefan Thomsen, 55 år, har kræft.

Stefan Thomsen har uhelbredelig kræft. Han er gift med Iben. Stefans situation er den, at kræften har stabiliseret sig, dvs. at den ikke vokser. Han går ikke hver dag og tænker på, at han har kræft. Men han accepterer, at dette er hans liv på godt og ondt.

Sygdomsforløbet

Stefan har været syg i 2 år. I det første halvandet år fik han 21 kemobehandlinger, og har været kemofri i de sidste 6 måneder. Han går til opfølgning hver 3. måned med CT-scanning og en efterfølgende lægelig samtale sammen med Iben. Det kan godt være lidt neglebidende for dem, fortæller han.

For øjeblikket er hans tilstand den, at lægerne har fortalt, at kræften har stabiliseret sig – hvilket betyder den stadig er der, men den vokser ikke. 

At leve med døden til hverdag

For Stefan har det været en voldsom oplevelse, at se døden i øjnene – for ham føles kræften som, at gå med en økse for halsen. Men han går ikke og tænker på det.

Han tror, at de fleste tænker på deres egen fremtid mange år ud i fremtiden. Og det mener han også, at man skal. Det vil være blot være forvirrende, hvis man hele tiden gik og var opmærksom på, hvor dødelig man er.

Udsigten til døden skærper livslysten

Han synes, at det er godt at tage døden med i sine betragtninger, for det skærper livslysten. Men han går ikke og tænker på det hver dag. I hverdagen glæder han sig over alle de dage, som går godt. Og de dag det går dårligt, der har han lært at lægge sig ned.

Han accepterer, at hans liv ser ud, som det gør. Han mener ikke, at det nytter noget at være optaget af, at andre folk har et anderledes liv. Han har accepteret, at dette er hans liv på godt og ondt. Og det må han leve.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.