Gå til indhold

Kvinder, seksualitet og diabetes

Når det drejer sig om seksualitet og sexliv, er der flere forhold, der spiller ind for at sexlivet fungerer og er berigende.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

For det første hvordan kroppen fungerer, for det andet hvordan man har det med sig selv, og for det tredje hvordan parforholdet fungerer og hvordan man trives i sit liv. I denne video kan du se mere om, hvilke kropslige forandringer, der kan opstå, når man lever med diabetes, og hvordan de kan påvirke det seksuelle liv. Forandringer kan påvirke lysten til sex og medvirke til, at det seksuelle og intime liv kan aftage.

 

Det er naturligt at fugtigheden i skeden aftager under og efter overgangsalderen. Du oplever måske, at du ikke bliver tilstrækkelig fugtig i skeden, og berøringer og samleje føles ubehageligt eller du kan opleve smerter.   

Fugtigheden i skeden dannes ved, at der presses væske ud fra blodkarrene. Derfor har det betydning, at der er en god blodcirkulation omkring skeden.

Når man har diabetes, kan der opstå forsnævringer i blodkarrene på grund af et højt indhold af sukker og fedtstoffer i blodet. Derfor kommer der mindre blod frem til skeden og kønsorganerne i det hele taget, og fugtigheden kan blive mindre.

Manglende fugtighed kan også skyldes at nervebanerne ikke fungerer optimalt på grund af nervebetændelse, også kaldet neuropati, som kan forekomme, når man har diabetes.

Nervebanerne påvirker nemlig blodkarrene til at udvide sig, men hvis det ikke sker, kommer der mindre blod frem til kønsorganerne og fugtigheden i skeden bliver mindre.

Der kan også være andre grunde til at fugtigheden i skeden forandrer sig.

 

Hormonet østrogen, som dannes i æggestokkene, har betydning for at vedligeholde slimhinden og fugtigheden i skeden. Æggestokkene holder op med at danne østrogen, når du er mellem 45 og 55 år og menstruationen stopper. Herefter kan du opleve at slimhinden bliver mere skrøbelig og tør.

Årsagen til manglende fugtighed i skeden kan altså skyldes både nedsat blodcirkulation omkring kønsorganerne og nedsat østrogenmængde i blodet.

Hvis lysten til sex ikke er til stede, eller du ikke tænder på din partner og føler dig seksuelt ophidset, kan det også medvirke til nedsat fugtighed i skeden. Måske oplever du, at du har svært ved eller ikke kan opnå orgasme.

Når man har diabetes, kan det skyldes nedsat følsomhed og funktion af nervebanerne på grund af nervebetændelse og klitoris bliver derfor mindre følsom.

Måske kan orgasmen opnås, hvis du stimuleres anderledes eller andre steder på kroppen end tidligere. Det kan også være, at du ikke kan opnå orgasme, selv om du stimuleres, som du allerhelst vil.

Manglende orgasmefølelse kan også hænge sammen med, at du har vanskeligt ved at slappe af og at give slip, når den nærmer sig, eller du ikke føler dig tryg ved din partner.

 

Det er vigtigt, hvis du er sammen med en partner, at I snakker sammen og du vejleder partneren i, hvordan du bedst opnår orgasme.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.