Lægen om sygdom og sex

Martin Døssing, speciallæge

Det vigtigste er at kunne snakke om de forandringer, sygdommen medfører i sexlivet.

(Materialet er udarbejdet i forbindelse med KOL, men indholdet har generel relevans). Martin Døssing fortæller om hans rolle i samtalerne med KOL patienter:

Hent pdf: Gode råd om KOL og sexlivet

Måske skal rollerne ændres

Jeg ser det som min vigtigste opgave at åbne op for den samtale, der gør parret i stand til at få talt om udfordringerne, siger Martin Døssing. Det er muligt at man har været meget vild tidligere, så skal man jo finde alternative måder. Det er også muligt at de roller man har haft skal byttes lidt rundt, så kvinden for eksempel er mere aktiv - men at det skal gøres på en måde, så manden stadig føler sig som mand.

Først og fremmest er det vigtigt at skabe nærhed

Det kan også være at parret er blevet helt stivnet. At den syge er blevet helt bange for kærtegn fordi han/hun tror at det er et krav om et uoverkommeligt samleje. I sådan et tilfælde kan det være en idé at sige at samleje er helt forbudt. At nu handler det om at få tilliden og nærheden tilbage, og hvis man aftaler at intet skal føre til samleje, så kan lysten til nærhed og berøring komme igen.

Se også: Angsten som pårørende

Hør Martin fortælle om samtaler med par i filmen.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.