Lindring af smerter med morfin

Birgit Elzer, sygeplejerske (palliation)

Morfin er et af de bedste stoffer vi har til at lindre smerter. Som al anden medicin, har morfin og morfinlignende stoffer ofte nogle bivirkninger. Bivirkninger kan være mundtørhed, træthed eller svimmelhed. Man føler sig måske lidt ør", men de bivirkninger bliver ofte mindre efter et par dage.

Morfin er et af de bedste stoffer vi har til at lindre smerter. Som al anden medicin, har morfin og morfinlignende stoffer ofte nogle bivirkninger. Bivirkninger kan være mundtørhed, træthed eller svimmelhed. Man føler sig måske lidt ør", men de bivirkninger bliver ofte mindre efter et par dage.

Bivirkninger af morfin

Hvis du bliver tør i munden af morfin, må du sørge for at få børstet tænder, skylle munden ofte og måske bruge sukkerfrit tyggegummi.

En anden bivirkning er forstoppelse. Det er vigtigt at have afføring enten hver dag eller hver anden dag - ellers er der risiko for alvorlig forstoppelse, som i værste fald kan give tarmslyng. For ikke at få forstoppelse skal du tage et afføringsmiddel sammen med morfin. Vær derfor opmærksom på, at du får ordineret afføringsmiddel, hvis din læge skulle glemme det.

Måder at tage morfin på

Morfin gives ofte som depot tabletter morgen og aften. Depottabletterne varer i 12 timer. Hvis du så får ondt alligevel, vil du ofte få hurtigtvirkende tabletter ved siden af.

Morfin kan også gives som smerteplaster eller som indsprøjtning.

Myter og misforståelser om morfin

Der findes mange myter og misforståelser om morfinbehandling.

Nogle er bange for at starte med at tage morfin, fordi de er bange for at blive afhængig af morfinen.  Det er rigtigt, at du bliver fysisk afhængig af morfinen, fordi din krop vænner sig til at få den. Men du kan også gradvist blive trappet ud af behandlingen, hvis du ikke længere har brug for den.

Nogle er bange for, at hvis de starter på morfin, så virker det ikke, når de RIGTIGT får brug for det. Det er ikke sådan, det hænger sammen. Dels kan man give rigtig høje doser morfin, dels kan man ændre til f.eks. kunstigt fremstillet morfin eller supplere morfinbehandlingen med andre stoffer, så du kan blive smertelindret, selvom sygdommen forværres.

Det er en myte, at morfin er ensbetydende med, at man snart skal dø. Morfin bruges i mange sammenhænge, fordi det er et godt smertestillende stof. Du vil få ordineret morfin, hvis du har stærke smerter – og behandlingen kan vare i en kort periode eller i en årrække alt afhængig af din diagnose.

Tidligere var man tilbageholdende med at give morfin, fordi man var bange for at det påvirkede vejrtrækningen. Faktisk er det sådan, at man bruger små doser morfin for at bedre vejrtrækningen. Det kan dog være nødvendigt at være opmærksom på vejrtrækningen, hvis du har meget svage lunger f.eks. rygerlunger også kaldet KOL.

Hold smerterne nede!

Hvis du har fået ordineret smertestillende medicin af din læge, er det vigtigt, at du tager medicinen, når du har ondt, frem for at gå og vente til du ikke kan holde smerter ud længere. Ved at behandle smerterne så snart de opstår, opnår du en bedre virkning af den smertestillende medicin.

Hvis du ikke kan holde smerterne nede, skal du bede din læge om at regulere dosis eller få ordineret medicin, som du kan tage efter behov ud over din faste smertestillende medicin.

Det er vigtigt at følge din læges råd og vejledning vedrørende morfin behandling og husk altid at tage et afføringsmiddel samtidigt med.

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.