Man skal passe på hinanden

Henrik Balch og Merethe (uhelbredelig kræft)

Merethe Hallingskog og Henrik Balch er gift. Han har uhelbredelig kræft. Det har været svært for Merethe at påtage sig en rolle som rappenskralde. Og det har været svært for Henrik at være svag og opleve, at han ikke kan klare sig selv.

Referat af filmens indhold:

Svært at påtage sig en rappenskralde-rolle

I starten havde de lidt problemer med at finde deres roller i forhold til hinanden. Merethe ville gerne passe på Henrik og tage sig af ham. Det var dog svært for Henrik, for han havde mere brug for, at hun bare udstak ham en ordre: 'Gør dit - gør dat!'.

I starten spurgte hun ham for eksempel om: 'Har du lyst til det...? Kunne du tænke dig ...?', fortæller Henrik. 'Men når man ligger og har det skidt på grund af kemo, kan man ikke tage den slags beslutninger'. I den situation havde han mere brug for, hun tog valget for ham.

Og Merethe supplerer: 'Ja, det tog lidt tid, inden jeg fandt den rolle'. Hun synes jo ikke, at der er noget mere irriterende end nogen, som siger: 'Nu skal du gøre sådan og sådan, fordi jeg siger det!' - men de fik talt det igennem, og det blev tilladt for Merethe at påtage sig den rolle. Derefter havde hun det ok med at være en rappenskralde.

Svært at være ikke-stærk

Henrik synes, at det har været svært at være ikke-stærk. Det meste af hans liv har han klaret sig selv. Det har været svært at være i den situation, hvor man ikke kan klare sig selv og hvor man har brug for omsorg.

Men i og med at han kender Merethe så godt, har han aldrig oplevet hendes omsorg som akavet eller grænseoverskridende. Han synes, at hun altid har været god til at lytte sig ind på, hvad han havde brug for - og hun lod sig ikke skubbe væk. 'Nej, du fik ikke lov at slippe', slutter Merethe smilende.