Medicin og navneforvirring

Mie Riise, farmaceut - om substitution af medicin

Medicin og navneforvirring

Når du køber medicin på apoteket, oplever du måske, at din medicin skifter navn og udseende. Apoteket har nemlig pligt til, at tilbyde dig den billigste medicin. Det kaldes substitution. Det er fordi, der er flere virksomheder, som laver den samme medicin.

Medicinens aktive stof

På medicinpakken kan du altid se det navn, som medicinalfirmaet har givet medicinen og navnet på det aktive stof. Det aktive stof står også på etiketten, som apoteket sætter på. Fx er paracetamol det aktive stof i noget smertestillende håndkøbsmedicin, men medicinen kan hedde noget så forskelligt som: Pamol, Pinex, Panodil osv.

Forskel i pris

Du kan selv bede om at få den medicin, som din læge har skrevet. Din læge kan desuden skrive på recepten, at apoteket skal udleve medicin med et bestemt navn. Vær opmærksom på, at der kan være forskel i pris, hvis du ønsker medicin med et bestemt navn i forhold til det billigste alternativ. Hvis du oplever manglende effekt, eller bivirkninger, skal du tale med din læge. Hvis du har spørgsmål til din medicin, kan du spørge din læge eller på apoteket.