Medicinens påvirkning af seksualitet

Susanne Duus, sexolog (palliation)

Det er kendt, at mange behandlingsformer og mange former for medicin kan give bivirkninger. Nogle bivirkninger påvirker også din seksualitet. For eksempel kan både mænd og kvinder opleve, at deres seksuallyst bliver påvirket. Det er bivirkninger, som du ofte kan få hjælp til at løse.

 

Medicin og bivirkninger

Det er kendt, at mange behandlingsformer og mange former for medicin kan give bivirkninger. Bivirkning betyder, at der ud over den virkning man ønsker at opnå ved at indtage et præparat også indtræder nogle uønskede virkninger. F.eks. kan nogle mennesker ikke tåle penicillin. De får måske kløe, udslet, kvalme, dårlig mave eller andet. Sådanne bivirkninger har de fleste af os hørt om.

Når det kommer til medicinens virkning og bivirkning i forhold til seksualitet, så er der ikke ret meget fokus på dette område. Men rent faktisk kan både behandling og medicin give bivirkninger som kan medføre seksuelle problemer. 

Påvirkning af mænds seksualitet

For mænd vil disse bivirkninger hyppigst dreje sig om, at mændene kan opleve en enten nedsat eller øget seksuallyst. Der kan ses rejsningsproblemer, udløsningsforstyrrelser og orgasmeforstyrrelser - og nogle beskriver en form for smerte eller ubehagelig følelse ved samleje.

Påvirkning af kvinder seksualitet

For kvinderne vil bivirkningerne også betyde en nedsat eller øget seksuallyst. Mange oplever at de får udtalt tørre slimhinder - også i skeden, som kan give problemer med at gennemføre samlejet. Kvinder kan ligesom mændene få både orgasmeforstyrrelser og samlejesmerter.

Hjælp til seksuelle problemer

Sygdommen, medicin og anden behandling giver jo ofte også symptomer, som kan have en indvirkning på ens seksualitet. Træthed, kvalme, smerter, ændret kropslugt eller ændret udseende kan give anledning til en ændret selvopfattelse og seksuel identitet. Desværre er det ikke alle os sundhedsfaglige, der er lige opmærksomme på at få vejledt patienterne omkring hvorledes medicin og behandling kan påvirke og give seksuelle ændringer eller ligefrem problemer.

Men oplever du en ændring, er der noget du undre dig over, er der noget du er i tvivl om, så prøv at spørg. Kan den sundhedsfaglige ikke lige svare på dit spørgsmål, kan de i hvert fald hjælpe dig med at find en der kan. 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Grafer, link til værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.