Meningen med livet

Hanne, sygehuspræst

Hvad er meningen med livet? Det spørgsmål har mennesker til alle tider overvejet. Og der findes mange forskellige svar. Fornemmelsen af at lige med et kan man være væk, og blot være en blandt en utallig række af mennesker der har levet, kan føles overvældende. Så lev livet så længe du har det, må være en del af disse tanker.

Hvad er meningen med livet?

Hvad er meningen med livet? Det spørgsmål har mennesker til alle tider overvejet. Og der findes mange forskellige svar. Religioner forsøger på at give svar, filosofier forsøger på at give svar, men ingen af os kan finde det helt rigtige svar, for det er ikke givet på forhånd. Fornemmelsen af at lige med et kan man være væk og blot være en blandt en utallig række af mennesker, der har levet, kan føles overvældende. Er jeg bare en lille myre på vejen i det store universelle spil?

Hvorfor er vi sat i verden?

Vi kan tro på, at vi er sat i verden til at passe på jorden, passe på skaberværket, og at det er meningen med livet. Vi kan tro på, at meningen med livet er, at bringe kærlighed ud til hinanden. Vi kan også tro på, at meningen med den enkeltes liv er, at opsamle erfaringer, som kan bruges i senere liv. Eller vi kan tro på noget helt fjerde.

Livets vilkår

Ordet meningsløst ligger tæt på, når vi taler om meningen med livet. Er det meningsløst, når vi bliver ramt af alvorlig og livstruende sygdom? Jeg vil sige, at det ikke har noget med mening eller ikke-mening at gøre, men at det har noget med livsvilkår at gøre. Uanset hvilke svar vi giver på spørgsmålet: Hvad er meningen med livet? Så er der vilkår, vi ikke kan komme uden om, og til de vilkår hører sygdom og død.

Meningen er selve livet

Vi vil gerne kunne sætte disse vilkår ind i en meningsfuld sammenhæng, og det kan man også gøre indenfor trossystemer, men uanset hvilken mening vi giver det meningsløse, så er sygdom og død vilkår, som er givet fra den dag, vi kommer til verden. Engang blev en 10-11 årig pige, som havde mistet sin far, spurgt om, hvad meningen med livet var, set med hendes øjne. Hun tænkte sig grundig om, inden hun svarede: Meningen med livet, det er selve livet!

Og livet rummer blandt andet de vi elsker, vore pårørende, arbejde, fritidsinteresser. Så lev livet så længe du har det, må være en del af disse tanker.

 

Værktøjer til at støtte dig

Brug værktøjer og træning tilpasset dig. Det kan styrke og berolige dig i livet med din sygdom. Du logger på og gemmer oplysninger med NemID.

Gå til mine værktøjer

Få grafisk overblik over din udvikling, print grafen ud og tag den med til lægen.