Min sårbarhed kræver min opmærksomhed

Rico Jacobsen, haft misbrug, angst og depression

Rico Jacobsen har kæmpet med misbrug, angst og depression i mange år. I dag har han det godt, men han er også klar over, at hans psykiske sårbarhed kræver, at han er opmærksom på, hvordan hans hoved og krop reagerer på forskellige situationer.

En liste af ting, som jeg må respektere

Rico oplever ikke, at hans sygdom i dag giver ham nogle begrænsninger. I alt fald slet ikke på samme måde, som den har gjort. Og det skyldes i høj grad, at sygdommen ikke raser på samme måde, som den gjorde engang. Men han ved også, at han skal respektere sin psykiske sårbarhed, for ellers kan han risikere at blive syg igen. 

Jeg har en lang liste af ting, jeg bliver nødt til at respektere (..). På den måde er jeg sårbar  – men der er jo stadigvæk råderum indenfor det.” 

Har lært mig selv at kende

Han har i sin recoveryproces lært sig selv rigtig godt at kende, og kan derfor tage tingene i opløbet. Men der er stadigvæk situationer, som han undgår - og han mærker stadig angsten og depressionen ligge i baggrunden.

Det brænder ikke på på samme måde. Men jeg har det stadigvæk svært ved store sociale arrangementer for eksempel. Både depressionen og angsten sidder jo stadigvæk i mig -  bare mere latent nu. Det er mere i baggrunden.” 

Har en værktøjskasse med metoder

Rico har været nødt til at lave en hel værktøjskasse med metoder til, hvordan han bedst håndterer forskellige situationer. De gode råd deler han også ud af, når han holder foredrag om sine erfaringer med psykisk sygdom. 

Er allergisk over for stress

Han ved, at der er nogle ting, som han bliver nødt til at respektere for at kunne fungere, som han gør i dag. 

Jeg kan ikke tåle at være for stresset for eksempel. Jeg er allergisk overfor stress, kan man sige. Hvis jeg er stresset for lang tid, begynder de der depressionstanker at dukke op igen. Hvis jeg ikke gør noget ved dem, ved jeg, at så vil jeg havne i en depression, og så kan jeg ikke bare lige træde ud af den, fordi så er det ved at være for sent. Så skal der noget mere til.” 

Er nødt til at være opmærksom på mine reaktioner

Han er nødt til at hele tiden at være opmærksom på sig selv og den måde hans hoved og krop reagerer på – og så tilpasse sig det. 

Det er en meget hårfin balancegang, som jeg stadigvæk øver mig på og nok altid vil øve mig på.”