Mine strategier til at håndtere stress

Rico Jacobsen, haft misbrug, angst og depression

Rico Jacobsen har kæmpet med misbrug, angst og depression i mange år. I dag har han det godt, men har bruger stadig forskellige mestringsstrategier til at håndtere udfordrende situationer. For eksempel bruger han en række metoder til at imødegå stress.

Har altid en mestringsstrategi ved hånden

Til daglig har Rico en række mestringsstrategier, som han bruger ved behov. Han har samlet en række strategier i en form for værktøjskasse, så han altid kan hive en strategi frem, som han bruger i en bestemt situation, som for eksempel hvis han bliver stresset, angst eller en depression er ved at tage over.

Den værktøjskasse har jeg jo med mig hele tiden for at vide, hvordan jeg bedst kan håndtere det.” 

Har en kriseplan i nødstilfælde

Han har også en decideret kriseplan parat for situationer, der er ekstra svært at håndtere. Kriseplanen er skrevet ned, så han ikke skal tænke over det i det øjeblik dette måtte ske.

For mig er en kriseplan mere sådan en plan i yderste instans, hvis der sker et eller andet, og jeg brænder fuldstændig sammen. Så skal jeg på psykiatrisk skadestue.”  

Plan for håndtering af stress

Hvis Rico bliver stresset har han også en mestringsstrategi til at håndtere det.

Så er jeg nødt til at sætte mig ned og gøre noget, der er meget konkret, lukke resten er verden ude og ikke tænke på arbejde, eller hvad der nu stresser én.”

Stresser af ved at skrive

Han har forskellige metoder, han bruger, hvis han er stresset. For eksempel hjælper det ham at sætte sig ned og skrive.  

Jeg er glad for at skrive. Så der sætter jeg mig ned og skriver noveller eller digte eller et eller andet.” 

Stresser af ved at fokusere på noget konkret

Det hjælper ham også at koncentrere sig om noget helt konkret:

Jeg dykker ned i noget helt konkret og skal ikke forholde mig til noget som helst andet. Telefonen er slukket og der er en kop vand. Det er det. Så laver du intet andet i et givent tidsrum for at lufte ud og komme ned i gear igen. Du tvinger dig selv til at komme ned i gear i stedet for at prøve at løse stressen ved at løbe hurtigere.”

Stresser af ved at lege med børnene

En tredje metode er, at han sætter sig og leger med sine børn

Jeg sætter mig ned med mine drenge på et lille stykke tæppe, et afgrænset område, og så sidde med dem og lege med LEGO. Det der med at verden netop bliver afgrænset, og du har noget helt konkret at sidde og forholde dig til, og så bare svælge i det. At kunne sige i dag: I dag sidder jeg og svælger i lykke ved at lege med mine drenge. Det er en stor ting.”