Mine udfordringer i hverdagen

Søs Vinther, har PTSD og borderline

Søs Vinther har diagnoserne borderline og PTSD. Hun klarer sig uden medicin, men har udfordringer i hverdagen.

Klarer sig uden medicin

Den eneste behandling, som Søs har fået er tre samtaler hos en psykiater. Hun fik tilbudet noget medicin, men som hun fravalgte, fordi hun ikke ønskede at være afhængig af det. 

På en dårlig dag kan hun ikke køre bil

Hvis hun har en dårlig dag, ved hun det med det samme hun sætter sig i sin bil: 

Hvis jeg ikke kan finde ud af at skifte gear, så skal jeg ikke køre den dag, fordi så er det den udfordring, jeg har. Så gør jeg noget andet.”

I stedet sætter hun sig måske og spiller spil på sin computer. Eller går i gang med en af sine hobbyer. 

Angst for at komme ud

Hun har haft angst for at komme ud, og det har været et stort problem for hende, fordi hun var tvunget til at tage offentlige transportmidler for at komme til sin psykolog. 
 
Der er ikke noget værre, når man har angst, end at stå i en bus, der er fuld. Jeg satte noget musik på min telefon og headset i ørerne, og så stod jeg i min egen verden.” 

 

Struktur på hverdagen hjælper

Det hjælper hende at skrive ned, hvad hun skal i løbet af ugen. Derfor planlægger hun ugens opgaver, så hun er sikker på at få dem gjort: 

”Hvis jeg ikke får struktur på min hverdag, hvor jeg ved, at den dag skal jeg det, og den dag skal jeg det, så bliver der ikke gjort noget. Så kan der godt gå en uge, hvor der ikke bliver støvsuget, og det kan ses.”

 

Borderline: Betyder, at man har en personlighedsforstyrrelse. Det indebærer, at man kan have problemer med at styre sin impulser og følelser. Og man kan have svært ved at bevare et nært forhold til andre mennesker. Man kan også have svært ved at styre sit temperament og sin vrede, hvilket kan betyde, at man let kommer i konflikt med andre.

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.